HZZO traži više sredstava iz državne riznice za dugove prema bolnicama

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) odlučilo je na današnjoj sjednici zatražiti od Ministarstva financija više sredstava iz Državne riznice kako bi se podmirili prošlogodišnji dugovi prema bolnicama.

Vlada je lani odobrila bolnicama 400 milijuna kuna više od predviđenih bolničkih proračuna, no do danas nisu za tu namjenu osigurana sredstva, pojasnila je direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović na konferenciji za novinare.

Povlačenjem više novaca iz Državne riznice platio bi se dug bolnicama koji je krajem prošle godine iznosio 210 milijuna kuna, te tako podmirile sve obveze prema zdravstvenim ustanovama, kazala je Đukanović.

Krajem prošle godine HZZO je dugovao ljekarnama 191 milijun kuna, a za podmirenje tih troškova uzeta je pozajmica od dopunskog zdravstvenog osiguranja, dodala je Đukanović.

Upravno vijeće donijelo je Pravilnik o liječenju u inozemstvu kojim se HZZO obvezuje na vođenje postupka za nadoknadu štete osiguranicima koji su zakinuti pri liječenju u inozemstvu.

Ako inozemna zdravstvena ustanova naplati veći iznos za pruženu uslugu nego što je ugovoreno međudržavnim sporazumom o zdravstvenoj zaštiti, HZZO će osiguraniku refundirati iznos i pokrenuti postupak nadoknade štete sa stranom zemljom.

To se odnosi na pružanje hitne zdravstvene zaštite u slučaju nezgode, prometne nesreće, infarkta i slično, rečeno je na konferenciji.

Pravilnikom se također iznimno odobrava presađivanje organa u inozemstvu, iako za transplantaciju postoje uvjeti i u Hrvatskoj, pod uvjetom da je davatelj iz inozemstva.

Prošle je godine na liječenje u inozemstvo upućeno 168 osiguranika i utrošeno 2,9 milijuna kuna.

Reagirajući na negodovanje liječnika primarne zdravstvene zaštite zbog visine glavarina, Đukanović je rekla da su ukupna sredstva za primarnu zaštitu ove godine povećana osam posto, odnosno 76 milijuna kuna.

U glavarine je uračunato povećanje cijena zakupnina sa 750 kuna na 1.250 kuna mjesečno, naglasila je Đukanović dodavši kako nije bilo osnove za 10 postotno povećanje glavarina, koliko je tražila Hrvatska liječnička komora.

Osim toga, naglasila je, o liječničkim plaćama ne odlučuje HZZO već su one utvrđene Uredbom o plaćama u zdravstvu.

Upravno vijeće odobrilo je dodatna sredstva timovima primarne zaštite koji nemaju dovoljno prijavljenih osiguranika u iznosu od 82 milijuna kuna i dodatna sredstva specijalističkim ordinacijama na otocima od 261.000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara