HZZO: U prva tri mjeseca 38 bolnica nije ispunilo ugovorne obveze

U PRVA tri mjeseca ove godine 38 od ukupno 64 hrvatske bolnice nije obavilo zdravstvenu zaštitu ugovorenu s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), upozorilo je danas Upravno vijeće HZZOa.

Od toga 14 bolnica nije obavilo više od 10 posto ugovorenog posla, pa je Upravno vijeće odlučilo da će tim bolnicama od 1. travnja do 30. lipnja smanjiti mjesečne proračune za iznos sredstava iznad 10 posto.

Preostalih 10 posto morat će nadoknaditi do kraja lipnja, najavila je direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović na konferenciji za novinare.

Istaknula je da će svih 38 bolnica koje nisu ispunile ugovorne obveze morati HZZO-u dostaviti prijedlog kako će do kraja lipnja nadoknaditi neobavljeni rad.

Ako niti nakon toga ne ispune ugovorne obveze, Upravno vijeće trajno će im smanjiti bolničke proračune, od čega su izuzete samo bolnice na područjima posebne državne skrbi.

Među tih 14 bolnica je i splitska Klinička bolnica koja je prošlu godinu završila sa 16 milijuna kuna neobavljenog posla, dok je za prva tri mjeseca ove godine HZZO-u dužna 23 milijuna kuna.

Među njima su također zagrebačka Klinika za tumore, opće bolnice u Čakovcu, Karlovcu, Varaždinu, Šibeniku, Našicama i Vinkovcima, te više specijalnih bolnica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se smanjenje proračuna ne bi odrazilo na kvalitetu zdravstvene zaštite, Vlada bi trebala naložiti bolnicama da prvo pokriju troškove poslovanja, a tek potom isplate plaće, odnosno da pronađu načine dodatne zarade.

"Zašto u poduzećima plaće ovise o obavljenom poslu, a u zdravstvu ne, kada sustav postoji da bi liječio ljude, a ne isplaćivao plaće nekome koji nije obavio posao", kazao je predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Nikica Gabrić.

Iz podataka se vidi da polovica bolnica vrlo uspješno obavlja ugovoreni rad, a s druge strane postoje bolnice koje to nisu u stanju, pa ih, smatra Gabrić, treba restrukturirati i smanjiti im opseg poslova.

Upravno vijeće odobrilo je danas 32 milijuna kuna za 150 specijalizacija iz obiteljske medicine u iduće tri godine.

Liječnici specijalisti obiteljske medicine dobit će nakon završene specijalizacije mogućnost udruživanja u grupne prakse, čime se želi osigurati veća dostupnost zdravstvene zaštite.

Također je odobreno šest milijuna kuna novčanih nagrada za 450 liječnika koji su u propisivanju lijekova postigli uštede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara