HZZO za 12 posto niže cijene lijekova, dobavljači za 4 do 5 posto

HZZO za 12 posto niže cijene lijekova, dobavljači za 4 do 5 posto
HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) predložio je dvanaest posto niže cijene lijekova na recept, ali dio proizvođača zasad čini se pristaje na pojeftinjenje od tek četiri do pet posto.

Izmjene Pravilnika o načinu utvrđivanja cijene lijeka HZZO je nedavno uputio Ministarstvu zdravstva, a njima predlaže promjenu metodologije izračuna cijena. Od proizvođača se traži smanjenje cijena generičkih lijekova za 15, a originalnih lijekova za 5 posto. Tako bi cijene lijekova prosječno bile snižene za 12 posto.

No, dobavljači lijekova su, prema njihovim prvim rekcijama, spremni na sniženje cijena za 4 do 5 posto, ovisno o lijeku ili skupini lijekova, doznaje se u HZZO-u.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić izjavio je za Hinu kako Ministarstvo "još nema definiran stav" o prijedlogu pravilnika. Poznavaoci prilika tvrde pak da bi se na sniženje cijena lijekova, ako do njega uopće dođe, moglo čekati mjesecima. Objašnjavaju to činjenicom da pojeftinjenja ne dolaze jednostranom administrativnom odlukom već dogovorom s proizvođačima.

HZZO izmjenama pak želi smanjiti goleme troškove koje ima za lijekove na recept, s obzirom da je već do kraja kolovoza potrošena 1,5 milijarda kuna planirana za cijelu godinu.

"Bit će dobro ako ukupni troškovi do kraja godine ne prijeđu 2,1 milijardu kuna", rekao je za Hinu zamjenik direktorice HZZO-a dr. Josip Mičija. Dometnuo je da bi se to moglo dogoditi bez obzira na lagani pad potrošnje tih lijekova od 6 posto u odnosu na prva četiri mjeseca u ovoj godini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među 50 dobavljača, od kojih HZZO danas kupuje lijekove na recept, najveći je Pliva sa 30 posto udjela, koja se još nije očitovala o predloženom smanjenju cijena.

Mičija kaže da se kriterij prema kojemu proizvođači predlažu smanjenje cijena lijekova na recept temelji na kalkulacijama napravljenima prema troškovima koje imaju za pojedini lijek.

"Ako je riječ o lijeku koji se manje koristi, oni će predložiti i manje sniženje cijene, nastojeći nešto umanjiti svoj profit, ali ne onoliko koliko bi nas to zadovoljilo."

U izmjenama Pravilnika HZZO je predložio da se prilikom formiranja cijene u obzir uzmu cijene lijeka u Hrvatskoj sličnim državama po makroekonomskim i drugim pokazateljima. Sadašnja cijena pojedinog lijeka u Hrvatskoj iznosi 95 posto prosječne cijene lijeka u Italiji, Francuskoj, Sloveniji i Španjolskoj.

Tako bi se, uz Sloveniju, u obzir uzele prosječne cijene svakog lijeka u Madžarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj, a cijena u Hrvatskoj ne bi iznosila više od 90 posto cijene pojedinog lijeka u tim zemljama.

Pravilnik predviđa i mogućnost da se prihvati i niža cijena od tako utvrđene, ako to predloži dobavljač, dok bi originalni lijek mogao ići i pet posto iznad utvrđene cijene.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara