HZZO: Za loše financijsko stanje vukovarske bolnice kriva je uprava

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije odgovoran za loše financijsko stanje Opće bolnice Vukovar, već neracionalno poslovanje bolničke Uprave, ustvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare čelnici HZZO-a.

´HZZO isključivo treba brinuti o zdravstvenoj zaštiti osiguranika, a ne o tome ima li neka bolnica sredstva za isplatu plaća ili plina´, rekla je ravnateljica HZZO-a Ljubica Đukanović istaknuvši da je za podmirenje dugova isključivo odgovorna Uprava bolnice.

HZZO je lani vukovarskoj bolnici isplatio 43 milijuna kuna, a bolnica je svojim radom opravdala samo 24 milijuna kuna. Bolnica svaki mjesec prima 3,7 milijuna kuna na ime bolničkog proračuna i dodatnih 376.000 kuna temeljem Zakona o područjima od posebne državne skrbi.

Sanacijom bolnice u lipnju prošle godine plaćeno je 25,5 milijuna kuna dugova dobavljačima i za povećane plaće zaposlenima, tako da je vukovarska bolnica 2002. godinu završila sa samo 3,5 milijuna kuna duga, ustvrdila je Đukanović.

Napomenula je da je vukovarska bolnica trebala do 28. veljače ove godine raskinuti radni odnos sa 103 radnika viška, čime bi se osiguralo dodatnih milijun kuna za rad bolnice, no do danas još nitko nije dobio otkaz.

Na novinarski upit što će biti s pacijentima ako se isključi plin vukovarskoj bolnici Đukanović je istaknula da u Hrvatskoj ima dovoljno bolnica kamo se mogu preusmjeriti pacijenti.

Po riječima pomoćnice ravnateljice HZZO-a Marije Vučković, kontrolom rada Opće bolnice Vukovar prošle je godine utvrđeno da je ravnateljica Vesna Bosanac protuzakonito obračunavala sebi pripravnost i prekovremeni rad, te isplaćivala velika sredstva za vanjske suradnike.

Bez obzira što bolnica ne radi punim kapacitetom, Bosanac je vanjskim suradnicima isplatila oko 1,5 milijuna kuna putem ugovora o djelu i fiktivnih putnih obračuna, čime je ujedno izbjegla plaćanje poreza, ustvrdila je Vučković.

Utvrdilo se i da je bolnica u obračun otpremnina za višak 103 djelatnika uračunavala ukupni radni staž zaposlenih bez obzira na promjenu poslodavca, a u prosječnu plaću uračunavala i dežurstva i pripravnost.

Na temelju takvog obračuna, bolnica je umjesto 3,5 milijuna kuna tražila za tu namjenu 7,8 milijuna kuna, kazala je Vučković.

Rezultati revizije proslijeđeni su Državnom odvjetništvu i Ministarstvu zdravstva, no do danas se o tome nitko nije očitovao.

HZZO nije smijenio Vesnu Bosanac jer to nije u njegovoj nadležnosti, nego Ministarstva zdravstva, dodala je Đukanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara