I Barr tajno kupovao Plivine dionice?

I Barr tajno kupovao Plivine dionice?

KRAJU priče oko prodaje Plive ne nazire se kraj. Prije otprilike dva tjedna objavili smo kako je Actavis krenuo u neprijateljsko preuzimanje Plive tajnom kupnjom dionica, a sada doznajemo i kako je američki Barr, koji tvrdi da ne posjeduje niti jednu Plivinu dionicu, navodno kupio nešto više od 3 posto istih.

Naime, prema podacima dostupnim u Središnjoj depozitarnoj agenciji na različitim računima Zagrebačke i Raiffeissen banke zaključno sa 6. srpnja nalazilo se 594.427 dionica Plive, s tim da je većina računa otvorena nakon objave prve neobvezujuće ponude Actavisa u ožujku.

Iako nije poznato po čijem se nalogu dionice kupuju, odredište računa upućuje na to kako bi kupci mogli biti ili Pliva ili Barr.

Naime, predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković, zamjenik je predsjednika Nadzornog odbora Plive, dok je predsjednik Uprave RBA Zdenko Adrović član tog istog Nadzornog odbora koji je dioničarima preporučio upravo ponudu Barra.

Spomenimo tu kako je posrednik za Actavis prilikom njihove kupovine dionica na Zagrebačkoj burzi, 29. lipnja kada je na Zagrebačkoj burzi zabilježen rekordni promet u visini oko 1,3 milijardi kuna od prodaje Plivinih dionica, bila Privredna banka, pa je malo vjerojatno da bi ove dionice netko za Actavis čuvao u bankama koje navodno rade za drugu stranu.

Iako se ne radi o velikom broju dionica, tek 3,2 posto, zanimljivo je to da Barr u svim svojim javnim nastupima, kao i u službenoj objavi namjere o preuzimanju tvrdi da ne posjeduje nijednu dionicu Plive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nije posve jasno posjeduje li Barr dionice Plive, ali čini se da netko vrlo blizak američkoj tvrtki kupuje dionice upravo za Barr.

"Ako je zaista točno da je Barr kupio tajno tih 3 posto dionica, mislim da to neće Barru donijeti nikakvu bitnu prednost ili utjecati na konačnu situaciju. No, sve je to u domeni špekulacija zato što Barr dionice ne drži na svom vlastitom računu, a podatak o pravom vlasniku računa je poslovna tajna banke." - kazao je za Index burzovni stručnjak Josip Galinec iz tvrtke TO-ON brokeri.

"I Actavis i Barr mogli su kupovati Plivine dionice sve dok nisu objavili namjeru preuzimanja" - dodao je Galinec.

Podsjetimo, Barr je namjeru izlaženja s ponudom za preuzimanje Plive, što je prvi formalni korak u postupku preuzimanja, objavio 3. srpnja, dok je Actavis namjeru objavio dva dana kasnije.

Krajem lipnja Actavis je objavio da je, uz to što je kupio na Zagrebačkoj burzi nešto manje od 10% posto Plivinih dionica, potpisao opcijske ugovore za dodatnu količinu od 1,894,650 dionica što predstavlja 10% dionica Plive, iz čega slijedi da je opcijskim ugovorima te direktnim i indirektnim vlasništvom osigurao udjel od 20,4% Plivinog kapitala u optjecaju.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara