I belgijski gradonačelnik želi zabraniti muškim izbjeglicama dolazak na bazen

I belgijski gradonačelnik želi zabraniti muškim izbjeglicama dolazak na bazen

Screenshot: YouTube

GRADONAČELNIK belgijskog grada Koksijdea izjavio je da će predložiti da se muškim izbjeglicama zabrani dolazak na bazen u trajanju od mjesec dana nakon pritužbi žena koje koriste bazen, što je izazvalo prijekor ministra za migracije koji smatra da bi to bio nesmotren potez.

Taj prijedlog pokazuje da je debata o migrantima u Europi sve žešća, posebice otkad su vlasti u susjednoj Njemačkoj optužile migrante za seksualne napade na žene u Koelnu na Silvestrovo. Više od 600 žena u Koelnu i drugim gradovima prijavilo je seksualno uznemiravanje.

"Žene su se žalile da ne ne skidaju oči s njih i da rade selfije s njima.  To eskalira. Nikada prije nismo imali nikakave pritužbe", izjavio je gradonačelnik Marc Vanden Bussche.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je rekao da je odlučio djelovati nakon što je pozvana policija da istraži Iračanina koji je uhvatio 11-godišnju djevojčicu dok je silazila s tobogana.

Bussche, političar liberalne stranke Open VLD, izjavio je da će predložiti jednomjesečnu zabranu na sastanku gradskog vijeća u ponedjeljak. Grad je nedavno primio 300 tražitelja azila.

"U međuvremenu ćemo ih učiti o našem načinu života i objasniti im pravila na bazenu", kazao je dodajući da zabranom neće biti obuhvaćene žene i djeca.

Belgijski ministar za migracije Theo Francken rekao je da ne treba kažnjavati cijelu skupinu zbog prijestupa nekolicine. "Tražitelji azila žive o otvorenim centrima i mogu slobodno ići na plivanje. Ali, dalje ruke!", napisao je on na Twitteru.

Njemački grad Bornheim, 30 kilometara južno od Koelna, privremeno je zabranio muškim izbjeglicama da dolaze na bazen zbog pritužbi o seksualnom uznemiravanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara