I. Crnić zadovojan radom varaždinskih sudaca

"ZADOVOLJAN sam radom varaždinskih sudaca i mogu reći da su svi suci ispunili svoje obveze koje imaju prema okvirnim mjerilima", rekao je danas predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić koji je u Varaždinu održao sastanak s predsjednicima i sucima Općinskih sudova i varaždinskog Županijskog suda.

Smisao je tih sastanaka, rekao je Crnić, da se vidi na koji način suci rade te da se ocijeni rad svakog suca pojedinačno i njegova odgovornost za taj rad. ´Sudovi na području Varaždinske županije svakako pripadaju ažurnijim sudovima u Hrvatskoj. Izuzetno sam zadovoljan radom gruntovnih službi na ovom području jer građani tu mogu ostvariti svoja prava u vrlo kratkim rokovima´, rekao je Crnić dodavši kako se inzistira da prednost pri rješavanju dobiju predmeti stariji od pet godina.

Kao probleme hrvatskih sudova Crnić je izdvojio neprimjerene poslovne prostore, manjak sudaca i drugih službenika potrebnih za rad sudova. No, za te poteškoće, dodao je, ne odgovaraju suci, nego izvršna vlast. Tu je i problem nejasnih zakona ili zakona koji u nepotrebnoj mjeri opterećuju rad sudova, odnosno onih koji sudovima nameću takve obaveze koje bi inače trebala rješavati druga državna tijela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´I varaždinski sudovi rade u neodgovarajućim prostorima, a neki sudovi imaju tako loše uvjete da prokišnjavaju krovovi. Velik je problem i nedostatak informatičke opreme, a nedostaje i literatura. Međutim, to nije pitanje koje treba rješavati županija, već je to odgovornost Vlade i ona bi trebala osigurati sredstva za poboljšanje uvjeta rada´, rekao je Crnić.

Predsjednik varaždinskog Županijskog suda Ivan Masten istaknuo je da je na tom sudu od lani ostalo svega pet neriješenih predmeta te da sudaca ne nedostaje. No, primijetio je i da čak 50 posto sudaca nedostaje na Općinskom sudu u Varaždinu te da će stoga manje opterećeni suci s drugih sudova vjerojatno raditi i na predmetima varaždinskog Općinskog suda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara