I dalje bez dogovora o prekidu štrajka liječnika

PREGOVORI između Ministarstva zdravstva i Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) ni danas nisu donijeli rezultate, usprkos optimističnim najavama da su pregovarači blizu sporazuma, pa se štrajk liječnika nastavlja.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić izjavio je nakon današnjih pregovora s predsjednikom HLS-a Ivicom Babićem da je sindikat svoj prvotni zahtjev za 45 postotnim povećanjem liječničkih plaća spustio na 20 posto povećanja.

Vlahušić je i to ocijenio neprihvatljivim jer bi s 10-postotnim porastom mase za plaće, što Vlada nudi kroz povećanje dodatka na posebne uvjete rada od 6 do 20 posto, ukupno povećanje iznosilo 30 posto.

Ministarstvo zdravstva nudi liječnicima mogućnost dodatne zarade i do 20 posto kroz povećani opseg poslova u bolnicama te od prihoda koji zdravstvena ustanova zaradi prodajom usluga na tržištu, dodao je Vlahušić.

Na taj način Ministarstvo zdravstva želi povećati plaće i liječnicima koji nemaju mogućnost dodatne zarade kroz dežurstva i pripravnost.

Komentirajući najavu HLS-a o sutrašnjem dodatnom smanjenju opsega poslova u bolnicama, Vlahušić je rekao da ravnatelji bolnica ne smiju zatvarati poliklinike. One moraju biti otvorene u skladu s ugovorima koje bolnice potpisuju s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Po njegovim riječima, na dežurne telefone Ministarstva zdravstva javlja se sve više građana nezadovoljnih zbog štrajka liječnika. Tako su danas zabilježena dva novoprijavljena smrtna slučaja za koje građani smatraju da su se dogodila zbog štrajka.

Kao i prethodnih šest slučajeva, i nova dva bit će prijavljena Državnom odvjetništvu i Kriminalističkoj policiji.

Vlahušić nije htio odgovoriti na upit hoće li Vlada, odnosno Državno odvjetništvo, zatražiti od suda zabranu štrajka zbog ugrožavanja zdravlja ljudi.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić nije želio novinarima ništa reći osim da je ´dan još dug, a konzultacije se nastavljaju´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara