I Honda u opozivu, vlasnici Honde u Hrvatskoj bez brige

I Honda u opozivu, vlasnici Honde u Hrvatskoj bez brige

Tekst. M.N.
Foto: Arhiva AutoIndex

NAKON Toyote, opoziv je zadesio još jedan japanski brend. Honda će opozvati nebrojeno puta hvaljeni model Jazz, i to gotovo 650.000 automobila.

Zbog konstruktorske pogreške može doći do prodora vode u prostor električnog podizača stakla i dovesti do pregrijavanja i topljenja plastike, a time i nekontroliranog razvoja vatre, što, sasvim razumljivo, može imati fatalne posljedice za automobil, ali i putnike.

Opoziv je slijedio nakon što je prošlog rujna u Cape Townu zbog požara u automobilu poginulo dijete. Podsjetimo, dvogodišnja Vanilla, kći Justina Nurse i Camille Colleye, stradala je u požaru koji se razvio nakon što se aktivirao alarm. Požar se dogodio u dvorištu obiteljske kuće dok je Camilla iz auta u kuću nosila stvari iz kupovine. Nakon što je ušla u kuću, čula je alarm, a kad je izašla, crni Jazz je već gorio. Iako je glavni istražitelj brzo pronašao uzrok požara, Honda kao krivac je isključena. S druge strane, u Americi je dosad zabilježeno sedam slučajeva, a u dva je došlo do razvoja požara, potvrdili su iz Honde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Honda će stoga opozvati čak 646.000 automobila, od čega su 171.372 u Velikoj Britaniji i oko 141.140 u opozivima posebno pogođenoj Sjevernoj Americi. Prve procjene govore kako će popravak el. podizača biti potreban na oko 10 posto primjeraka obuhvaćenih opozivom, dok će ostalima biti ugrađena nova izolacija.

U Hondi napominju da su opozivom pogođeni primjerci proizvedeni u Japanu, Kini, Brazilu, Tajlandu, Maleziji i Indiji. O neplaniranom dolasku u servise u kojima će se otkloniti kvar i zamijeniti izolacija, svi vlasnici opozivom zahvaćenih vozila bit će obaviješteni. Zasad je potvrđeno kako su opozivom zahvaćena vozila iz razdoblja 2007 - 2008., dok novije godište modela ostaje izostavljeno.

Hrvatsko tržište bez opoziva

Generalni zastupnik Honde za Hrvatsku, tvrtka Ruting d.o.o., u službenom priopćenju naglašava kako opozivom nisu zahvaćeni primjerci prodavani na hrvatskom tržištu. Dakle, razloga za brigu, bar što se tiče hrvatskih vlasnika, nema. Naime, Honda Motor Europe je reagirao na vijest o opozivu i obznanio kako su na europskom, a tako i hrvatskom tržištu, opozivom zahvaćeni isključivo izvedbe s volanom na desnoj strani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara