I japanska centralna banka vidi znakove oporavka

Tekst: F.M.
Foto: AFP


SREDIŠNJI odbor za politiku japanske centralne banke danas je podigao svoje predviđanje za ekonomsku budućnost drugi puta zaredom, a odlučilo se i kako će banka zadržati ključnu kamatnu stopu na istoj razini.

Centralna banka tako je odlučila da će zadržati kamatnu stopu za kratkoročne pozajmnice na 0,1 posto, kao što se uglavnom i očekivalo.

Također je rečeno kako centralna banka smatra da gospodarstvo "pokazuje znakove oporavka". U srpnju, kad je zadnji put dala prognozu, rekla je da je gospodarstvo prestalo kretati se u negativnom smjeru.

Bolje raspoloženje

Investitori su očekivali obraćanje javnosti guvernera japanske centralne banke, kako bi dobili signale oko toga kad će banka ukinuti svoje posebne programe pojačavanja likvidnosti gospodarstva, koji bi trebali isteći do kraja ove godine.

Također, zajednička anketa japanskog ministarstva financija i ureda premijera provedena među velikim japanskim tvrtkama pokazala je kako je raspoloženje prema budućnosti puno bolje.

Indeks koji mjeri postotak tvrtki koje misle da će se gospodarska situacija popraviti u usporedbi s onima koje vjeruju da će stanje biti lošije bio je na 0,3. U srpnju, kad je anketa provedena zadnji put, indeks je bio na minus 22,2.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara