I Kina planira spuštanje na Mjesec

KINA planira u ovoj godini lansirati 10 satelita, a priprema i svoj drugi rukom upravljani svemirski let, kao i slanje sonde na Mjesec koja će odvažno otići tamo, gdje niti jedan kineski svemirski brod nije prije otišao, objavila je kineska novinska agencija Xinhua.

Ta je objava došla upravo u vrijeme kada je američki predsjednik George W. Bush otkrio plan zamjene zastarjele flote raketoplana sa novom generacijom svemirskih brodova koji će američke astronaute moći ponijeti na Mjesec i Mars.

Kineskih 10 satelita u svemir će lansirati devet raketa sa Jiuquan, Xichang i Taiyuan središta za polijetanje, kazao je čelni čovjek korporacije Svemirska znanost i tehnologija Zhang Qingwei, a čije je riječi prenijela Xinhua agencija. Ta je korporacija najveći kineski proizvođač raketa i satelita.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik direktora kineske Nacionalne svemirske uprave Sun Laiyan kazao je prošli mjesec da Kina u ovoj godini planira pokrenuti program slanja sonde na mjesec, koji uključuje izgradnju mjesečevog satelita do 2007.

Nakon toga će slijediti spuštanje na Mjesec neupravljanog vozila do 2010. i sakupljanje uzoraka mjesečevog tla do 2020, objavila je Xinhua.

Kina je lansirala svog prvog astronauta u svemir u listopadu prošle godine, a planira drugi ljudskom rukom upravljani svemirski let obaviti u razdoblju od slijedeće dvije godine, s tim da će tada u svemir otići više od jednog astronauta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara