I Merčepu poziv Haškog suda?

I Merčepu poziv Haškog suda?
HAŠKO tužiteljstvo uputilo je poziv Tomislavu Merčepu za razgovor u svojstvu osumnjičenika, saznaje Večernji list iz izvora bliskih vrhu Vlade.
Navodno je to rezultat višednevne istrage koju su haški istražitelji vodili u Vukovaru.

Anto Nobilo izjavio je za Večernji list kako je logično da se Haag bavi Merčepom kad hrvatsko pravosuđe nije reagiralo na niz zločina s njegovim imenom.

Nobilo, 1991. godine zamjenik tužitelja, inicirao je kazneni progon protiv Merčepa i 16 njegovih suučesnika za ratne zločine u Pakračkoj Poljani, no to, kao i ubojstva vukovarskih Srba palo je u zaborav. Nobilo predviđa da Merčep neće završiti u Haagu, jer nije bio zapovjednik, već će Haag vjerojatno tražiti da se Merčepu sudi u Hrvatskoj.

Tomislav Merčep je 1991. godine nasilno smijenjen s funkcije općinskog sekretara za narodnu obranu i protjeran iz Vukovara, a odluku da se Merčep razriješi dužnosti donio je osobno tadašnji predsjednik Tuđman. Kao razlog nisu bili spominjani likvidirani Srbi, već Merčepova nesposobnost da organizira obranu Vukovara, piše Večernji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HHO i hrvatske vlasti raspolagale su preciznim informacijama o ubijenim vukovarskim Srbima, no usprkos tome Merčep je imenovan pomoćnikom ministra unutarnjih poslova.

Merčep je kao visoki MUP-ov dužnosnik vodio skupinu koja je ratovala u Pakračkoj Poljani. Kasnije se otkrilo da su se i tamo događale slične egzekucije kao u Vukovaru. Navodno se radilo i o srpskim civilima otetim usred Zagreba.

Državno odvjetništvo iniciralo je kazneni progon, a u prvoj varijanti bio je osumnjičen i Merčep, no kako su svi mjerodavni za slučaj, nakon političkih čistki otišli, Merčep do danas nije osuđivan.

Merčep je izjavio kako će se odazvati pozivu Haškog suda jer mu je u interesu da se slučaj riješi, te tvrdi kako on nije upleten ni u kakve zločine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara