I najmanja količina alkohola u trudnoći može trajno naškoditi djetetu

TRUDNICE bi se morale potpuno odreći alkohola jer bi i najmanja količina mogla ostaviti trajne posljedice na dijete, pokazalo je izvješće norveških znanstvenika.

Već vrlo mala količina alkohola povećava opasnost od pojave prirođenih malformacija, oštećenja vida, poremećaja rasta, moždanih lezija, poremećaja u ponašanju te kognitivnih poremećaja, naglašava se u izvješću koje se temelji na nekoliko studija.

Dijete će te "teškoće osjećati cijeli život", istaknuo je Jens Guslund, dužnosnik ministarstva zdravstva, dodajući da je vrlo "uznemirujući podatak da brojne trudnice piju velike količine alkohola".

Ovi su zaključci proturječni dosadašnjima prema kojima pola čaše vina na dan tijekom prva tri mjeseca trudnoće i čaša vina na dan nakon prva tri mjeseca, ne može škoditi djetetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema predsjednici skupine stručnjaka koja je osnovana prošle godine Ann Mari Brubakk, jedna čaša vina na dan izaziva trenutačan zastoj disanja fetusa što povećava opasnost od preranog poroda i psihomotornih smetnji.

Veća količina alkohola još je opasnija, a moguće su čak i srčane smetnje, navodi Aftenposten.

Prema međunarodnim procjenama, u svijetu se na tisuću djece rodi dvoje s teškim zdravstvenim poremećajem uzrokovanim djelovanjem alkohola na fetus.

Osim informativnih kampanja, norveško izvješće preporučuje intenzivno praćenje trudnica sklonih alkoholu, a predlaže čak i zadržavanje u specijaliziranim centrima onih koje ne mogu riješiti svoje probleme s alkoholom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara