I Nizozemci u velikom broju odbacili europski ustav

NIZOZEMCI su zadali još jedan, možda kobni, udarac europskom ustavu, tri dana nakon francuskog ne, odbacivši ga na referendumu u srijedu sa 62,6 posto glasova, prema procjenama koje se temelje na djelomičnim rezultatima.

Odbacivanje ustava u drugoj zemlji koja je bila među osnivačima Europske unije, nakon Francuske, ne bi trebalo omesti "nastavak ratifikacije", reagirao je predsjedatelj Europske unije Jean-Claude Juncker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende rekao je da je "veoma razočaran", ali je obećao da će poštovati volju svojih sugrađana, tim više što je odaziv bio 63,9 posto, prema podatcima koje je novinska agencija ANP dobila s više od od polovice birališta.

"To je jasan znak i ne možemo ga zanemariti", rekao je Balkenende. U Francuskoj su protivnici ustava pobijedili s 54,67 posto.

Ipak, za razliku od onoga što se u utorak dogodilo u Parizu, ne ustavu neće dovesti do pada vlade u Den Haagu. Naime, oko 80 posto zastupnika podupire ustav i referendum je organiziran na prijedlog parlamenta, unatoč neslaganju vlade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara