I njemački liječnici pod istragom za korupciju

Državno tužilaštvo u Darmstadtu pokrenulo je istragu zbog sumnje u korupciju protiv 160 liječnika koje se sumnjiči da su od jedne medicinske tvrtke nabavljali preskupi medicinski materijal za što su zauzvrat primali skupe poklone i novčane iznose čime je za blagajne zdravstvenog osiguranja nastala šteta u milijunskom iznosu, piše dnevnik "Westfalen Blatt" u broju od ponedjeljka. L

Kod liječnika se uglavnom radi o kardiovaskularnim kirurzima kojima je tvrtka "Intervascular" iz Bensheima godinama plaćala luksuzna ljetovanja, posjete kongresima pa čak i turnire golfa. Kako je priopćilo državno odvjetništvo, liječnici su primali i novčane poklone u visini do 20.000 eura. Odvjetništvo smatra da je "Intervascular" za potrebe korupcije liječnika u razdoblju od nekoliko godina utrošio preko 1,5 milijuna eura. Liječnici su zauzvrat prilikom nabave medicinskog materijala prednost davali proizvodima tvrtke "Intervascular", čak i u onim slučajevima kada su proizvodi drugih tvrtki bili znatno povoljniji.

U skandal je, kako se procjenjuje, upleteno preko 500 liječnika, ali je istraga pokrenuta samo protiv njih 160. Državno odvjetništvo vodi istragu i protiv petorice vodećih predstavnika tvrtke "Intervascular"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Udruga državnih zdravstvenih blagajni radi na intenzivnoj provjeri poslovanja s "Intervascularom", ali se šteta već sad procjenjuje na milijunske iznose.

Slučaj "Intervascular" je treći po redu najveći korupcijski skandal u njemačkom zdravstvu. U tzv. skandal umjetnih srčanih zalisaka iz 1997. bilo je upleteno čak 2000 liječnika, a u skandal s tvrtkom "Smith Kline Beecham" iz 1998. bilo je upleteno 1500 liječnika.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara