I Osijek obilježio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i desete obljetnice "Oluje" u Osijeku, održana je večeras ispred Spomenobilježja poginulih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Na svečanosti su osječki gradonačelnik Anto Đapić i osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo istaknuli kako se svete žrtve nikada ne smiju zaboraviti, te da nitko nema pravo izjednačavati žrtvu i agresora.

Gradonačelnik Đapić podsjetio je kako je Osijek podnio velike žrtve, da je to grad heroj koji se s ljubavlju i ponosom sjeća i odaje počast svim poginulima i stradalima u Domovinskom ratu.

"Kninsko svijetlo slobode koje je na današnji dan prije deset godina upaljeno i koje je osujetilo viziju etnocida nitko nema pravo osporavati", kazao je. "Ne prihvaćamo revidiranje stečevina, krivotvorenje istine i poručujemo da nitko nema pravo odricati se svojih vitezova", dodao je.

Đapić je rekao kako se "upravo danas u Hrvatskoj događa da nema ni jednog živog heroja" te kako su "vitezovi postali smetnja na putu u obećanu zemlju". "Previše smo uložili da bismo se svojim vitezova olako odricali", kazao je Đapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Župan Bubalo je rekao da se "svi sjećamo tko je napao, a tko branio Hrvatsku". "Želimo da se povijest ne ponavlja i stoga pozivam one koji pišu udžbenike za našu djecu da vode računa kako prikazuju istinu o Domovinskom ratu", rekao je.

Ocijenio je nedopustivim što samo jedna škola u Hrvatskoj nosi ime heroja Domovinskog rata i to u Osijeku gdje je jedna škola dobila ime po branitelju Davoru Milasu.

Nakon svečanosti ispred Spomen-obilježja organizan je mimohod građana s upaljenim bakljama do osječke Tvrđe, gdje je nastavljena svečanost vatrometom i nastupom tamburaša.

Tijekom prijepodneva predstavnici Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, MUP-a , Hrvatske vojske i udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijence isped Kapelice mira na lijevoj obali Drave. Svetu misu zadušnicu u osječkoj župnoj crkvi SVetih Petra i Pavla predvodio je večeras đakovački i srijemski pomoćni biskup dr. Đuro Hranić.

(Hina) xvsik yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara