I Slavoljub Penkala dobiva svoju zvijezdu u Hrvatskoj ulici slavnih

U SKLOPU projekta Hrvatska ulica slavnih proglašena su dva nova laureata i to u kategoriji "Znanost". Mramorne zvijezde u Opatiji zbog svojih zasluga dobit će dva istaknuta hrvatska znanstvenika, Korado Korlević i posthumno Slavoljub Eduard Penkala.

Korado Korlević u svijetu je cijenjen, jer je najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena, a svoje znanje i strast prema astronomiji prenosi i drugima kroz edukaciju. Asteroide na zvjezdanom nebu traži iz zvjezdarnice smještene u Višnjanu, a kada je saznao da je dobio zvijezdu u Hrvatskoj ulici slavnih spomenuo je da su prije njega zvijezde za znanost već dobili Miroslav Radman, Nikole Tesla, Ivan Đikić i drugi, zbog čega mu je drago što je javnost prepoznala i njega.

Slavoljub Eduard Penkala  bio je inženjer i jedan od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Njegov opus obuhvaća od 70 do 80 izuma s područja: mehanike, kemije, fizike, aeronautike (zrakoplovstva) itd., a najpoznatiji njegovi izumi su mehanička olovka i nalivpero. Osim izumiteljskog rada, Penkala je izrađivao i zrakoplove po svojim zamislima i nacrtima, a 1910. svojim je  zrakoplovom letio na nebu iznad Zagreba. Za vrijeme gradnje zrakoplova izgradio je hangar na vojnom vježbalištu u Črnomercu i tako otvorio prvu zračnu luku u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova dva velikana hrvatske i svjetske znanosti nominirala je Komisija za nominacije, a hrvatski građani i Hrvati iz inozemstva glasovanjem su odlučili da im se zbog iznimnih rezultata oda priznanje trajnim postavljanjem zvijezde u Opatiji. Otkrivanje zvijezdi planira se za 26. lipnja, u 12 sati.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara