I Slovačka razmišlja o izuzeću iz Lisabonskog sporazuma

Tekst: I.Ka.
Foto: Wikipedia

SLOVAČKI premijer Robert Fico je danas u razgovoru za češku televiziju rekao kako će i Slovačka raditi na izuzeću iz Lisabonskog sporazuma ako to uspije Češkoj. Češki predsjednik Vaclav Klaus još uvijek nije potpisao sporazum iako je obećao da će to učiniti. S potpisom čeka na odluku češkog ustavnog suda zbog usklađenosti sporazuma s češkim ustavom jer je nedavno postavio još jedan uvjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovačka je Lisabonski sporazum ratificirala iako je Fico danas izjavio kako je Slovačka nakon drugog svjetskog rata bila dio Čehoslovačke te podržavaju Češku u tome da se Lisabonskim sporazumom ne otvaraju pitanja Benešovih dekreta kojima je omogućena deportacija Nijemaca iz tadašnje Čehoslovačke, prenosi Associated Press.

"Benešovi dekreti su za nas od tolike važnosti te su neuklonjivi i fiksni. Oni su temeljni dio slovačkog pravnog reda. Oni su rezultat pravednosti nakon drugog svjetskog rata. Za nas su Benešovi dekreti toliko važni da si ne možemo dopustiti pravnu nesigurnost koja bi nastala", kazao je premijer. Kako bi Lisabonski sporazum stupio na snagu potrebno je da ga ratificiraju sve članica unije, njih 27.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara