I Titova unuka prosvjeduje protiv Thompsonovog koncerta u Sarajevu

I Titova unuka prosvjeduje protiv Thompsonovog koncerta u Sarajevu

UDRUGA NVO Gariwo, koju vodi unuka pokojnog jugoslavenskog lidera Josipa Broza Tita, Svetlana Broz, odaslala je priopćenje medijima u kojima građane Sarajeva poziva na bojkot Thompsonovog koncerta u tom gradu.

"Ako Marko Perković Thompson zaista napuni Zetru u gradu Indexa, Olimpijade i prekrasnih različitosti, izdat ćemo sve prave vrijednosti i ovaj grad se više neće smjeti zvati Sarajevo", stoji u priopćenju Udruge, koja na bojkot koncerta poziva "sve one koji još vjeruju u Sarajevo, da mu vrate nekadašnju iskru bunta i poštovanja pravih vrijednosti i bar malo dostojanstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako javlja agencija FENA, oni su pozvali "sve ljude slobodne od nacionalne mržnje" da bojkotiraju "koncert čovjeka čiji je cilj isključivo perfidno širenje i raspirivanje mržnje", kao i sve pacifiste da bojkotiraju koncert "čovjeka koji je sebe nazvao po ozloglašenoj pušci i koji samo na ratovima (ovom i onom prethodnom) gradi svoju slavu".

Poziv da bokotiraju koncert Marka Perkovića Thompsona iz udruge je upućen i antifašistima, u čijoj pozivnici pak stoji da "se pobune protiv sramnog pokazivanja fašističkih simbola, nakon što su se toliko trudili da ih iskorijene i smrve, kao i svim katolicima da ne dopuste da se ličnost čistog čovjeka i simbola vjere pape Ivana Pavla Drugog povezuje s fašizmom, mržnjom i ubijanjem".

"Pozivamo sve koji žele u Europu da slijede primjer jedne od najrazvijenijih zemalja, Nizozemske, koja je zabranila nastup ovog pjevača, kao i sve iskrene glazbenike koji cijene vrijednost glazbe, da ne dopuste da se njena moć ovdje zloupotrebljava za širenje fašizma", stoji nadalje u priopćenju, u kojemu je apel na bojkot upućen i svim sportašima koji se sjećaju Olimpijade, ukoliko ne žele "dopustiti oskvrnjivanje Zetre i njenog stvaratelja, jer je poruka Olimpijskog komiteta upravo poštovanje različitosti, međusobna tolerancija i mir".

No, čini se da Thompson od koncerta ne odustaje, pa je tako na nedavno održanom koncertu u Frankufurtu najavio svoj doklazak u Sarajevo riječima: "Idemo svojem narodu u Sarajevo. Nećemo ostaviti naš narod kao brojni političari što su ga ostavili".

Thompsonov koncert trebao bi se, podsjećamo, održati 10. svibnja u olimpijskoj Zetri u Sarajevu.

Foto:H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara