I Titova unuka prosvjeduje protiv Thompsonovog koncerta u Sarajevu

UDRUGA NVO Gariwo, koju vodi unuka pokojnog jugoslavenskog lidera Josipa Broza Tita, Svetlana Broz, odaslala je priopćenje medijima u kojima građane Sarajeva poziva na bojkot Thompsonovog koncerta u tom gradu.

"Ako Marko Perković Thompson zaista napuni Zetru u gradu Indexa, Olimpijade i prekrasnih različitosti, izdat ćemo sve prave vrijednosti i ovaj grad se više neće smjeti zvati Sarajevo", stoji u priopćenju Udruge, koja na bojkot koncerta poziva "sve one koji još vjeruju u Sarajevo, da mu vrate nekadašnju iskru bunta i poštovanja pravih vrijednosti i bar malo dostojanstva".

Kako javlja agencija FENA, oni su pozvali "sve ljude slobodne od nacionalne mržnje" da bojkotiraju "koncert čovjeka čiji je cilj isključivo perfidno širenje i raspirivanje mržnje", kao i sve pacifiste da bojkotiraju koncert "čovjeka koji je sebe nazvao po ozloglašenoj pušci i koji samo na ratovima (ovom i onom prethodnom) gradi svoju slavu".

Poziv da bokotiraju koncert Marka Perkovića Thompsona iz udruge je upućen i antifašistima, u čijoj pozivnici pak stoji da "se pobune protiv sramnog pokazivanja fašističkih simbola, nakon što su se toliko trudili da ih iskorijene i smrve, kao i svim katolicima da ne dopuste da se ličnost čistog čovjeka i simbola vjere pape Ivana Pavla Drugog povezuje s fašizmom, mržnjom i ubijanjem".

"Pozivamo sve koji žele u Europu da slijede primjer jedne od najrazvijenijih zemalja, Nizozemske, koja je zabranila nastup ovog pjevača, kao i sve iskrene glazbenike koji cijene vrijednost glazbe, da ne dopuste da se njena moć ovdje zloupotrebljava za širenje fašizma", stoji nadalje u priopćenju, u kojemu je apel na bojkot upućen i svim sportašima koji se sjećaju Olimpijade, ukoliko ne žele "dopustiti oskvrnjivanje Zetre i njenog stvaratelja, jer je poruka Olimpijskog komiteta upravo poštovanje različitosti, međusobna tolerancija i mir".

No, čini se da Thompson od koncerta ne odustaje, pa je tako na nedavno održanom koncertu u Frankufurtu najavio svoj doklazak u Sarajevo riječima: "Idemo svojem narodu u Sarajevo. Nećemo ostaviti naš narod kao brojni političari što su ga ostavili".

Thompsonov koncert trebao bi se, podsjećamo, održati 10. svibnja u olimpijskoj Zetri u Sarajevu.

Foto:H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara