I u Švedskoj problem ravnopravnosti spolova

IAKO je Švedska vodeća zemlja u svijetu u borbi za jednakost spolova, Šveđanke drže da još mnogo toga treba poduzeti da bi se pobijedili mačistički otpori naslijeđeni još od vikinga.

Na prvi je pogled zastupljenost žena u državnim službama impresivna: to skandinavsko kraljevstvo ima najviši omjer žena u parlamentu u svijetu (45 posto), najvišu zastupljenost žena u profesionalnim zanimanjima od 79 posto i rekordni broj žena ministara (10 od ukupno 22).

Porodiljni dopust, nedvojbeno najbolji na planetu, odobrava 80 posto plaće za trinaest mjeseci od kojih su dva mjeseca rezervirana za oca.

Sve češće očevi dolaze po djecu u školu, mijenjaju im pelene i paze na njih kad su bolesna. Muškarci koji guraju kolica ili se igraju s djecom u parku tijekom radnog tjedna više ne izazivaju poglede pune sažaljenja.

Kod kuće otac obitelji sve češće postavlja stol, pere posuđe i glača.

Pa ipak, brojne žene drže da je jednakost spolova mit. Unatoč napretku njih 60 posto mora uskladiti svoju profesionalnu karijeru s kućanskim zadacima.

Iako su vrlo dobro zastupljene na najvišim političkim dužnostima, Šveđanka nema u upravama poduzeća.

Da bi to promijenila, vlada je zaprijetila da će uvesti obvezne kvote u upravnim vijećima, u kojima žene zauzimaju samo 6 posto mjesta. Za usporedbu, taj je broj u Francuskoj 13 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon upozorenja o potrebi poštivanja politike jednakosti spolova koje je u studenom izrekla zamjenica premijera Margareta Winberg, sve veći broj poduzeća imenuje žene u upravna vijeća.

Čini se da se mentalitet razvija u dobrom smjeru na radnom mjestu, dok podjela kućanskih poslova ostaje neravnopravna.

Lena Torell, jedina žena u upravnom vijeću telekomunikacijskog giganta Ericssona i direktorica švedske Akademije građevinskih znanosti, objašnjava: "U Italiji ili u Francuskoj ženama je mnogo jednostavnije voditi karijeru u mom području. U tim zemljama ne zahtijeva se od žene da sve sama vodi i ne gleda se loše kad potraži vanjsku pomoć za kućanstvo", istaknula je.

U Švedskoj žena koja u privatnom sektoru zarađuje 76 posto muške plaće često odlazi na porodiljni od godine dana nakon čega se vraća na posao na skraćeno radno vrijeme kako bi stigla u razumno vrijeme po dijete u jaslice.

Za većinu muškaraca na odgovornim mjestima u upravi poduzeća ta je isprika neprihvatljiva, priznaje gospođa Winberg i naglašava da se očevi zadovoljavaju s prosječno 15 posto ukupnog porodiljnog dopusta.

Činjenice govore: 21 najutjecajniji poslovni čovjek u Švedskoj u braku je i ima najmanje dvoje djece. Od 21 najutjecajnije žene samo 13 ih je u braku, a 15 su ih majke 1,48 djeteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara