IAEA: Iran će prihvatiti strože nuklearne inspekcije

IRAN će idućeg tjedna uručiti dva pisma kojima službeno prihvaća strože inspekcije svojih nuklearnih postrojenja i suspenziju svog kontroverznog programa obogaćivanja urana, rekao je u subotu u Beču direktor IAEA-e Mohamed El-Baradei.

"Idućeg tjedna dobit ćemo pismo za zaključenje dodatnog protokola", rekao je čelnik IAEA Baradei novinarima nakon više od sat i pol razgovora vođenog s čelnikom iranskog Vijeća nacionalne sigurnosti Hasanom Rohanijem.

Baradei je također rekao da je Iran obećao idućeg tjedna uručiti i pismo kojim se formalno objavljuje suspenzija programa obogaćivanja urana.

Teheran se načelno obvezao da će potpisati dodatni protokol Sporazumu o nuklearnom neširenju koji IAEA-i dopušta dublje i nenajavljene inspekcije nuklearnih postrojenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do poludnevnog posjeta iranskog dužnosnika Beču dolazi nekoliko dana prije predaje ElBaradeiovog izvješća o iranskom nuklearnom programu zemljama, njih 35, koje zasijedaju u vijeću guvernera IAEA-e. To izvješće bi moglo biti objavljeno početkom sljedećeg tjedna.

Neke zapadne zemlje, među kojima i SAD optužuju Iran, koji uz pomoć Rusije gradi nuklearnu centralu, službeno za proizvodnju električne energije, da zapravo tajno razvija vojni nuklearni program.

Vijeće guvernera, političko tijelo IAEA-e, sastat će se 20. i 21. studenoga u Beču da bi se odlučilo o tome radi li se o civilnoj ili možda vojnoj prirodi iranskog programa.

Ako se ocijeni da je Iran prekršio Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, iranski nuklearni dosje će biti predan Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, koji će moći odrediti sankcije Teheranu.

Iran je nešto ranije, 24. listopada, predao izjavu o svom programu El-Baradeiu, deset dana nakon njegova posjeta Teheranu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara