IAEA ISTRAŽUJE NUKLEARNE POKUSE U J. KOREJI

Stručnjaci Međuanrodne organizacije za nuklearnu energiju (IAEA) u nedjelju su stigli u Južnu Koreju, već drugi put ovog mjeseca, kako bi istražili neprijavljene nuklearne pokuse.

Prema južnokorejskom ministarstvu znanosti, četvoročlana ekipa IAEA posjetit će tijekom sedmodnevnog boravka institute za nuklearna istraživanja, pregledati dokumentaciju upitnih nuklearnih eksperimenata i razgovarati s južnokorejskim znanstvenicima. Na temelju izvještaja ekspertnog tima, IAEA će na svom zasjedanju u studenom dati konačnu ocjenu spornih nuklearnih pokusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Južnokorejska vlada ranije je ovog mjeseca izazvala pozornost kad je priznala da je skupina njenih znanstvenika prilikom laboratorijskih eksperimenata prije četiri godine bez znanja vlade proizvela manju količinu obogaćenog urana. Tjedan dana kasnije je Seul potom izjavio da je prilikom znanstvenih eksperimenata još 1982. godine dobila manju količinu plutonija. Obogaćeni uran-235 i plutonij mogu se koristiti za izgradnju nuklearnog oružja. Južna Koreja je u međuvremenu višekratno izjavljivala da ne razvija program nuklearnog naoružanja.

(Hina) xsd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara