IAEA potvrdila razvoj iranskog nuklearnog programa

IRAN je počeo obogaćivati male količine uranskog plina u podzemnim postrojenjima u Natanzu, tvrdi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Agencija kaže da je Iran pustio u pogon osam kaskadi s oko 1300 centrifugi u pogon. U centrifugama se uranski plin vrti da bi se obogatio do razina dovoljnih da se koristi kao nuklearno gorivo, ili, ako se dodatno obogati, kao komponenta bojevih glava nuklearnih bombi.

1300 centrifugi je dovoljno za industrijsku proizvodnju nuklearnog goriva, a s njima bi Iran u roku od oko dvije godine od potpunog puštanja u pogon, mogao proizvesti dovoljno obogaćenog urana za nuklearnu bombu. Trenutno sve centrifuge rade, ali se uranski plin pušta samo u neke.

Ova vijest je s jedne strane zabrinjavajuća, budući da je najoptimističnija procjena bila da u Natanzu ne radi više od 600 centrifugi, a s druge strane ohrabrujuća, budući da ne potvrđuje najavu Mahmouda Ahmadinedžada o 3000 centrifugi operativnih u Natanzu.

Mohammed AlBaradei, ravnatelj IAEA, rekao je prošli tjedan kako Iran neće moći proizvesti dovoljno obogaćenog urana za nuklearnu bombu dok god agencija bude nadgledala nuklearni program.

Inspektori su, doduše, izrazili zabrinutost zbog tvornice teške vode u Araku, kojoj nisu dobili potpuni pristup. Tamo se proizvodi plutonij, koji također može biti korišten za atomske bombe, a pretpostavka je da Iran tamo proizvodi dovoljno plutonija za dvije bojeve glave godišnje.

Iran najavljuje da će u Natanzu instalirati 50 000 centrifugi, ali da će uran u njima obogaćivati samo do razine potrebne da ga se koristi za nuklearno gorivo, na što ima potpuno pravo. Trenutno je prevladavajuće mišljenje da će se s Iranom uspjeti razriješiti stvari diplomatskim putem.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara