IAEA priznala grešku u izvješću o Iranu

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) u utorak je priznala kako je ovog mjeseca netočno izvijestila da je Iran skrivao informacije o uvozu dijelova za postrojenja koja bi mogla poslužiti kao oružje.

Moguće je da Iran sad to priznanje iskoristi kako bi pod sumnju stavio cjelokupnu istragu IAEA-e o nuklearnom programu koji Teheran naziva mirnodopskim, za razliku od Amerikanaca koji tvrde da Iran njime želi razviti atomsko oružje.

"Iran ovo može iskoristiti kako bi pod sumnju stavio sve što je IAEA rekla o njegovom nuklearnom programu", rekao je jedan visoki diplomat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

IAEA e u izvješću početkom mjeseca ustvrdila kako je Iran prijavio uvoz dijelova za napredne centrifuge P-2 tek u travnju, ali su Iranci pokazali vrpcu sa snimljenim razgovorom iz koje se vidi kako su oni agenciju o tome verbalno obavijestili još u siječnju.

"Inspektori agencije nisu pronašli tu usmenu izjavu i zato ona nije spomenuta" u posljednjem izvješću o Iranu, objavljenom 1. lipnja, stoji u izjavi višeg inspektora IAEA-e Pierrea Goldschmidta.

"To pokazuje da je agencija činila greške u izvješćivanju o Iranu", izjavio je diplomat jedne zemlje koja sudjeluje u Upravnom odboru IAEA-e.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara