Iako cijena nafte pada i Wall Street indeksi rastu to ne utječe na europske burze

GLAVNI indeksi europskih burzi danas su započeli poslovanje s minusom iako su jučer cijene dionica na Wall Streetu rasle, a cijena nafte pala na 134,36 dolara za barel.

Londonski burzovni indeks FTSE izgubio je oko 0,6 posto dok je vodeći indeks europskih dionica FTSEurofirst smanjio svoju vrijednost za 0,8 posto. Pariški i frankfurtski indeksi pritom su izgubili na vrijednosti oko 1 posto.

Pod najvećim je pritiskom trenutno financijski sektor banaka, jer, kako procjenjuju analitičari Goldman Sachsa, preporuka je prodati dionice Citigroupa, jer se očekuje dodatno otpisivanje nenaplativih kredita u najvećoj američkoj banci.

Zbog toga će Citigroup morati potražiti izvor svježeg kapitala, smanjiti dividendu ili prodati dio imovine. Lančana reakcija toga je pad cijena dionica švicarskog UBS-a, britanskog HSBC-a i Credit Suissea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjena cijena nafte rezultat je porasta naftnih rezervi u SAD-u za 800 tisuća barela čime je trgovanje tim energentom postalo opuštenije, ali i likvidnije što, naravno, spušta cijenu.

No pitanje ostaje, hoće li to potrajati dovoljno dugo da bi utjecalo na udaljenu Europu?

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara