IATA: Vlade trebaju platiti sigurnost zračnog prijevoza

MEĐUNARODNO udruženje zračnih prijevoznika (IATA) u utorak je zauzelo stajalište da bi vlade trebale podmiriti troškove ako zahtijevaju angažiranje naoružanih pratioca na letovima nacionalnih ili stranih prijevoznika u njihovom zračnom prostoru.

"Ako trebaju biti naoružani pratioci u zrakoplovu, vjerujemo da vlade trebaju platiti troškove, vlade koje ih traže", izjavio je Anthony Concil, glasnogovornik IATA-e sa sjedištem u Ženevi.

"Sigurnost je nadležnost vlade, a vlade su te koje trebaju podmiriti račun", dodao je Council.

Reakcija IATA-e uslijedila je nakon objave američke administracije da neamerički zračni prijevoznici na letovima za SAD trebaju osigurati naoružanu pratnju ako to Washington od njih zatraži.

Council je rekao da IATA, kao kolektivni glas svojih članova među kojima su i mnogi američki prijevoznici, ne cilja specifično na Sjedinjene Države, koje su izložene kritikama zbog tog poteza.

Udruženje, koje okuplja više od 90 posto avioprijevoznika s međunarodnim linijama, istodobno je upozorilo da postavljanje naoružanih čuvara u zrakoplove stvara dodatnu opasnost te da bi sigurnosne napore trebalo usredotočiti na zračne luke.

U utorak je Meksiko objavio da uvodi naoružane policajce u civilu na letove za SAD kako bi spriječio napade tijekom blagdana i da će tu mjeru zadržati sve dok postoji povišena opasnost od terorističkih napada u Sjedinjenim Državama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara