Iberski ris na rubu izumiranja zbog šumskih požara u Portugalu

KATASTROFALNI šumski požari u Portugalu mogli bi dovesti do izumiranja rijetkog iberskog risa, upozoravaju udruge za zaštitu okoliša.

"Nalazimo se na rubu prvog izumiranja neke velike mačke od prapovijesnih vremena", izjavio je Eduardo Gonzales, predsjednik udruge za zaštitu te životinjske vrste.

Po službenim podacima, samo oko 150 tih životinja nalik leopardu ostalo je u planinama sjeverozapadne Španjolske i Portugala, koje su proteklih tjedana poharali strahoviti požari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U vatrenoj stihiji nestalo je 336.000 hektara šume, a poginulo je 18 ljudi. Vatra se razbuktala uslijed toplotnog vala koji je zahvatio veći dio Europe.

U požarima su također uništeni pašnjaci na kojima žive divlji zečevi, glavna hrana iberskog risa. Broj risova u posljednjih je deset godina pao za 90 posto zbog bolesti od koje su uginule tisuće zečeva, ističu u udruzi.

Za težak položaj risa zaštitari okrivljuju farmere koji sijeku šume pluta, inače staništa te životinje, kako bi uzgajali profitabilnije poljoprivredne kulture.

Iberski ris, uglavnom noćna životinja, može narasti do veličine psa i težiti oko 13 kilograma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara