ICTY: Admiral jokić o nesrazmjeru snaga JNS i obrane Dubrovnika

UMIROVLJENI admiral JNA Miodrag Jokić u srijedu je, svjedočeći na suđenju generalu Pavlu Strugaru pred Haškim sudom (ICTY), rekao da je JNA u jesen 1991. napala Dubrovnik s brojnim teško naoružanim snagama kojima su se suprotstavile slabo naoružane hrvatske postrojbe.

"Naš protivnik nije bila snažna vojska, već smo djelovali protiv slabo naoružanih, paravojnih jedinica", kazao je Jokić.

Snage II. operativne skupine JNA, u kojoj su bila dva korpusa, 472. motorizirana brigada sa 6.000 ljudi, 2. taktička grupa i jednice Teritorijalne obrane iz Crne Gore i BiH i dobrovoljci, imali su teško topničko naoružanje koje je, po Jokićevim riječima, "često smetalo u borbama protiv slabo naoružanih hrvatskih snaga".

Opisujući borbeni raspored snaga JNA u "dubrovačkoj operaciji", Jokić je precizirao da su grad pod zaštitom UNESCO-a napadali topnički divizioni i baterije JNA naoružane topovima od 130 mm, haubicama od 152 i 122 mm i minobacačima od 120 mm.

General Strugar optužen je za granatiranje dubrovačkog Starog grada 6. prosinca 1991., a admiral Jokić, koji je tada bio njegov podređeni, prošle je godine priznao krivnju za taj napad na temelju čega je 18. ožujka 2004. osuđen je na sedam godina zatvora.

U današnjem iskazu Jokić je objašnjavao formacijsku i zapovjednu strukturu angažiranih snaga JNA, a govoreći o "problemima s disciplinom" posredno je svjedočio o pljačkama, paležu, oružanim provokacijama i incidentima vojnika JNA kod Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među ostalim je potvrdio da je JNA gađala dubrovačke hotele u kojima su bile izbjeglice, pravdajući to "djelovanjem na vatrene točke koje su se nalazile kraj hotela".

"General Strugar imao je najveće ovlasti u odnosu na ciljeve dubrovačke operacije i nad svim jedinicama u sastavu II. operativne skupine koje su u njoj sudjelovale", rekao je svjedok, dodajući da je Strugar svakodnevno primao zapovjedi glavnog stožera JNA.

Odgovorajući na pitanja tužiteljice Susan Somers, Jokić je kazao da je cilj operacije bila "pomorska i kopnena blokada grada", što je ostvareno do kraja listopada.

Tada su, po njegovim riječima, "počeli krupni problemi, jer je teško bilo držati toliko ljudstvo pod kontrolom", nakon što su prestale borbene aktivnosti i uspostavljen prekid vatre.

"Bilo je teško zaustaviti takve pojave kao što su pljačka, paljevine, alkoholiziranje, nekontroliranu uporabu oružja, uključujući i topništvo, grubo i osvetničko ponašanje", kazao je Jokić.

Optužba je u sudnici prikazala niz Jokićevih naredbi za jačanje discipline, koje su po njegovim riječima samo djelomično provedene, zbog malobrojnosti vojne policije i niske razine obučenosti rezervista i dobrovoljaca. U spis dokaza uvedeno je desetak originalnih dokumenata i zapovjedi JNA, koje je pribavio svjedok.

Iskaz admirala Jokića nastavlja se u četvrtak poslijepodne.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara