ICTY: Amerikanac David Tolbert novi zamjenik Carle del Ponte

AMERIČKI stručnjak za međunarodno kazneno pravo David Tolbert preuzeo je dužnost zamjenika glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), na koju ga je imenovao glavni tajnik UNa Kofi Annan, priopćeno je u ponedjeljak iz Haškog suda.

Tolbert će na toj dužnosti naslijediti dugogodišnjeg drugog čovjeka haškog tužiteljstva Australca Grahama Blewitta.

Tolbert (48) je u Haškom sudu do sada obnašao dužnost zamjenika tajnika suda, višeg pravnog savjetnika tajništva, a četiri godine je bio šef ureda bivše predsjednice suda Gabrielle Kirk McDonald.

Bio je i izvršni direktor programa Američke odvjetničke komore (ABA) za pomoć u zakonodavnim reformama tranzicijskih zemalja - Pravna inicijativa za istočnu Europu i Euroaziju (ABA CEELI).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prije angažmana u Haškom sudu, Tolbert se nalazio na čelu pravnog odjela UN-ove agencije za pomoć i radove (UNRWA) u Beču i Gazi.

Predavao je međunarodno pravo i ljudska prava postdiplomantima u Velikoj Britaniji a u SAD je godinama radio u pravosuđu.

Rodom je iz Flat Rocka u Sjevernoj Karolini (SAD), a pravo je studirao na sveučilištima Sjeverna Karolina, Forman i Nottingham. Objavio je niz znanstvenih radova vezanih uz međuanrodno kazneno pravosuđe, ICTY i stalni Međunarodni kazneni sud (ICC) a predstavljao je ICTY u raspravama koje su vodile osnivanju ICC-a.

(Hina) xdh yps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara