ICTY: Borisav Jović počeo svjedočiti protiv Miloševića

SLOBODAN MILOŠEVIĆ imao je presudni utjecaj na političke odluke i događaje u Srbiji tijekom 90ih godina, rekao je u utorak pred Haškim sudom (ICTY) svjedok optužbe Borisav Jović, jedan od najbližih suradnika optuženog bvišeg jugoslavenskog predsjednika.

Borisav Jović (75), član predsjedništva SFRJ od 1989. do raspada 1992., pozvan je sub poenom da svjedoči na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em.

"Više od desetljeća Milošević je bio glavna politička ličnost u Srbiji, s apsolutnim autoritetom u narodu i partiji. Imao je presudni utjecaj na sve odluke i bio je glavni protagonist svega što se događalo", rekao je Jović na početku iskaza.

Od svibnja 1991. do listopada 1992. Jović je bio predsjednik Miloševićeve Socijalističke partije Srbije (SPS), a do kraja 1995. potpredsjednik te stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Miloševićevoj optužnici za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, naveden je kao jedan od sudionika "zajedničkog zločinačkog pothvata" čiji je cilj bilo trajno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka s velikih dijelova teritorija RH i BiH radi njihovog pripajanja "novoj srpskoj državi".

Nakon vođe kninske pobune Milana Babića i šefa KOS-a generala Aleksandra Vasiljevića, Jović je treći sudionik "zločinačkog pothvata" koji svjedoči protiv Miloševića.

Uz Jovićev iskaz, optužba je u spis dokaza uvela njegov dnevnik iz vremena provedenog u predsjedništvu SFRJ, tijekom kojeg je imao više od stotinu sastanaka s Miloševićem.

Jović je 1995. objavio knjigu tih dnevničkih zapisa pod naslovom "Posljednji dani SFRJ", koja je često citirana u dosadašnjem izvođenju dokaza optužbe. Godine 2001. objavio je "Knjigu o Miloševiću", u kojoj se bavi ličnošću optuženog.

Prije početka iskaza, Milošević je završio protuispitivanje zaštićenog svjedoka B-1524, Srbina iz Zvornika, koji je svjedočio o etničkom čišćenju koje su u tom gradu u istočnoj Bosni u travnju 1992. proveli JNA i "arkanovci".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara