ICTY: Carl Bildt idućeg tjedna svjedoči protiv Miloševića

MIROVNI izaslanik EU i UN-a na Balkanu u drugoj polovici 90-ih, Šveđanin Carl Bildt, idućeg će tjedna biti jedan od posljednjih svjedoka optužbe na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

Prema rasporedu svjedoka tužiteljstva, Bildt bi trebao svjedočiti u srijedu 4. veljače.

Do kraja izvođenja dokaza optužbe ostalo je još osam radnih dana, pa su tužitelji zbog manjka vremena predložili raspravnom vijeću da Bildt svjedoči samo o susretima s Miloševićem od 7. do 15. srpnja 1995., u vrijeme napada vojske bosanskih Srba na Srebrenicu i pokolja više od 7.000 zarobljenih Bošnjaka. Miloševićeva odgovornost za pokolj u Srebrenici jedan je od ključnih elemenata u dokazivanju njegove optužnice za genocid u BiH.

Bildtov mirovni angažman na Balkanu datira od proljeća 1995. kada je zamijenio lorda Davida Owena na mjestu posebnog izaslanika EU za bivšu Jugoslaviju i supredsjedatelja Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon supredsjedanja Daytonskim mirovnim pregovorima, do ljeta 1997. ostaje na dužnosti visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, nadzirući iz Sarajeva provedbu mirovnog sporazuma i koordinirajući civilni aspekt poslijeratne obnove.

Od svibnja 1999. do srpnja 2001. bio je posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Balkan.

Godine 1998. objavio je knjigu "Mirovno putovanje: borba za mir u BiH"

Kao švedski premijer od 1991. do 1994., Carl Bildt vodio je pregovore o pristupu njegove zemlje Europskoj uniji i potpisao ugovor o članstvu u lipnju 1994.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara