ICTY: Franko Simatović stigao u haški pritvor

HAAŠKOM sudu (ICTY) u petak je izručen Franko Simatović Frenki, bivši načelnik obavještajne uprave Službe državne sigurnosti (SDB) MUPa Srbije i prvi zapovjednik specijalaca SDBa "Crvenih beretki", optužen za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Simatović je prijepodne stigao u haški pritvor u Sheveningenu, nakon što je redovnom linijom JAT-a iz Beograda doputovao u amsterdamsku zračnu luku Shipol, potvrđeno je u ICTY-u.

Datum prvog pojavljivanja pred Sudom, na kojem će se Simatović izjasniti o krivnji, bit će utvrđen naknadno.

Tužiteljstvo ICTY je uz Simatovića optužilo i bivšeg načelnika SDB-a Jovicu Stanišića, čije je izručenje odgođeno zbog kirurškog zahvata kojem je podvrgnut u Beogradu. Obojica su uhićena 13. svibnja nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Franko Simatović rođen je 1950. u Beogradu, od majke Hrvatice i oca Srbina. U SDB Srbije radio je od 1978. do 2001. na raznim poslovima, najčešće protuobavještajnog karaktera.

Prema optužnici ICTY-a, podignutoj 1. svibnja 2003., Simatović i Stanišić inkriminirani su po individualnoj odgovornosti u četiri točke za zločine protiv čovječnosti za djela progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstva, deportacije i nehumane akte te u jednoj točki za povrede ratnog prava i običaja za djela ubojstava, počinjena od travnja 1991. do prosinca 1995. godine u Hrvatskoj i BiH.

Njih dvojica su među 15 suučesnika "zajedničkog zločinačkog pothvata" na čelu s bivšim predsjednikom SRJ Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio nasilno i trajno preseljenje nesrba, uglavnom Hrvata te bosanskih Muslimana s velikih područja Hrvatske i BiH radi stvaranja nove države pod dominacijom Srba.

Niz svjedoka iznutra (insajdera) na haškom suđenju Miloševiću, kao što su Milan Babić, general KOS-a Aleksandar Vasiljević i Dragan Vasiljković - "kapetan Dragan", ukazali su nalogodavnu ulogu Franka Simatovića u organizaciji i izvedbi pobune Srba u Kninskoj krajini i istovjetnu ulogu Stanišića u istočnoj Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na filmu s proslave obljetnice "Crvenih beretki" 1997., Simatović je u prigodnom govoru pred Miloševićem i Stanišićem opisao ratni put jedinice rekavši da je ona tajno djelovala na više bojišta u Hrvatskoj i BiH te da je vodila 40-ak centara za obuku. Film je prikazan na suđenju Miloševiću.

Simatović i Stanišić "sudjelovali su u formiranju, financiranju i opskrbi specijalnih jedinica SDB-a i usmjeravali su članove i agente SDB-a koji su sudjelovali u zločinima", navodi optužnica.

Također ih se tereti da su "osiguravali oružje, sredstva, obuku, logističku i drugu podršku posebnim postrojbama SDB-a Srbije koji su počinili zločine u Hrvatskoj i BiH".

U optužnici se navodi da je od svibnja 1991. godine SDB ustanovila ili pomogla formiranje tajnih postrojbi čiji je cilj bio izvođenje specijalnih vojnih akcija na teritoriju Hrvatske i BiH.

U te postrojbe spadale su "Crvene beretke" SDB-a, čiji je prvi zapovjednik bio Simatović, "Tigrovi" Željka Ražnatovića Arkana, "Martićeva policija", srpska milicija i istočnoj Slavoniji te jedinice za specijalne i antiterorističke operacije.

U optužnici se navode pojednični slučajevi masovnih ubojstava grupirani pod nazivima SAO Krajina, Vukovarska bolnica, SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Mrkonjić Grad, Sanski Most i Zvornik.

Simatović i Stanišića tereti se za ubojstvo 255 civila iz Vukovarske bolnice, za pokolj u Škabrnji, te za ubojstva više stotina civila u selima Dubica, Cerovljani i Baćin kod Hrvatske Kostajnice, te u Saborskom, Poljanku, Lipovači i Vukovićima 1991.

Također se navodi da je Simatović sudjelovao u osnivanju centra za obuku u Golubićima, kraj Knina, gdje je instruktor SDB-a "kapetan Dragan" obučavao tzv. "knindže", kao i da su osnivani i deseci drugih centara za obuku koje je financirala SDB Srbije.

Dobrovoljci i novaci obučavani u tim centrima raspoređivani su u specijalne postrojbe SDB-a ili su uključivani Teritorijalnu obranu i policiju pobunjenih Srba u Hrvatskoj i BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara