ICTY ISPITUJE BIVŠE DUŽNOSNIKE MAKEDONSKE SLUŽBE DRŽAVNE SIGURNOSTI

Istražitelji Haškog suda ispitivali su bivše dužnosnike makedonske službe državne sigurnosti u svezi s ratnim zločinima počinjenima tijekom pobune Albanaca 2001. godine, izvijestili su u utorak lokalni mediji.

Prvi na popisu od dvadesetak bivših dužnosnika bio je nekadašnji čelnik makedonske službe državne sigurnosti Goran Mitrevski, kojeg su ispitivali o njegovoj ulozi u kontroverznoj akciji specijalne policije u selu Ljuboten nedaleko od Skoplja.

Ta je akcija rezultirala ubojstvom 10 Albanaca.

Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte je ranije najavila niz novih optužnica protiv preostalih počinitelja zločina na području bivše Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, glavni osumnjičeni u slučaju Ljuboten je bivši ministar unutarnjih poslova Ljube Boškovski, koji je pobjegao u Hrvatsku nedugo prije nego što je Makedonija izdala nalog za njegovo uhićenje zbog njegove uloge u antiterorističkoj akciji prije dvije godine.

U tom slučaju, poznatom kao Rastanski Lozja, makedonska policija je ubila šest Pakistanaca i jednog indijskog imigranta u očitom pokušaju da podigne uzbunu zbog navodne islamske prijetnje Makedoniji.

Oko 200 ljudi je ubijeno, a oko 100.000 je bilo prisiljeno napustiti svoje domove tijekom šestmjesečnih sukoba između makedonskih snaga sigurnosti i albanskih pobunjenika 2001 godine.

(Hina) xkga yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara