ICTY: Jović svjedočio u prilog Miloševiću

U NASTAVKU svog iskaza na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), svjedok optužbe Borisav Jović ponovo se vratio u ulogu jednog od najbližih suradnika optuženog, potvrđujući gotovo sve njegove teze.

Tijekom protuispitivanja Jović se suglasio s većinom Miloševićevih teza, od one da vodstvo u Beogradu nije provodilo plan stvaranja Velike Srbije, preko ustavnosti odluka bivšeg Predsjedništva SFRJ, do toga da je do rata, prvo u Hrvatskoj a potom u BiH, došlo zaslugom bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana odnosno bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Na Miloševićeva pitanja Jović bi započinjao odgovor riječima: "Točno je" i potom bi potvrdio glavne tvrdnje sadržane u pitanjima bivšeg jugoslavenskog predsjednika, optuženog za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Jović je od 1989. do 1992. bio član Predsjedništva SFRJ, a do 1995. jedan od najbližih suradnika Miloševića.

Milošević i Jović u sudnici su se suglasili da su vlasti u Srbiji te srpski dio saveznih vlasti jedino tražile "ravnopravnost za srpski narod" u republikama izvan SR Jugoslavije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikakav drugi koncept nije postojao", kazao je Jović.

Jović je, na Miloševićevo pitanje, potvrdio i da Memorandum Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) nije bio program za okupljanje svih Srba u jednoj državi, dodajući kako je srpsko vodstvo bilo "razočarano" njegovim pojavljivanjem.

Jović je potvrdio i kako Milošević nije mogao utjecati na odluke Predsjedništva SFRJ i na rad drugih saveznih tijela, uključujući tadašnjeg saveznog ministra obrane Veljka Kadijevića ili JNA.

Tužitelj Geoffrey Nice je rekao kako je svjestan da je optuženi planirao pozvati Jovića kao svjedoka obrane, no da ga je optužba pozvala "sub poenom" kako bi u dokaze unijela njegovu knjigu "Posljednji dani SFRJ", dnevničke zapise koje je vodio kao član Predsjedništva, dijelom kompromitirajuće po Miloševića. Kako se Jović više pokazao svjedokom obrane nego optužbe, Nice je zatražio od Raspravnog vijeća zatražio da ograniči vrijeme protuispitivanja za koje je optuženom odobreno više od sedam sati.

Vijeće je odredilo da optuženi sutra treba dovršiti ispitivanje, a suđenje će se, nepredviđeno, održati i u petak, kada će Jovića ispitivati "prijatelji suda" i dodatno tužitelj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara