ICTY: KONFERENCIJA O ZDRAVSTVENOJ POMOĆI SVJEDOCIMA

U Haškom sudu će u iduća tri dana biti održana konferencija o zdravstvenoj pomoći svjedocima, na kojoj će sudjelovati stručnjaci sudske službe za svjedoke i zdravstveni i socijalni radnici iz BiH, najavio je u utorak ICTY.

"U organizaciji Službe za žrtve i svjedoke ICTY-a održat će se konferencija na kojoj će se sa stručnjacima iz područja zdravstva i socijalne pomoći iz BiH raspravljati o fizičkim, emocionalnim i psihološkim potrebama svjedoka", priopćio je Sud.

Svrha konferencije je rasprava o tome kako bi uspostava zdravstvene i socijalne mreže u cijeloj BiH mogla pomoći u pružanju pripremnih i kasnijih usluga da bi se zadovoljile zdravstvene potrebe svjedoka. Te usluge će biti dopuna uslugama koje svjedocima, dok su u Haagu, pruža Služba za žrtve i svjedoke.

Na toj trodnevnoj radionici, prvoj takve vrste, sudjelovat će 24 psihijatra, liječnika, psihologa i socijalna radnika iz BiH, kako iz Federacije tako i iz Republike Srpske. Pozvani stručnjaci rade u područjima gdje živi većina svjedoka ICTY-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na radnim sastancima s predstavnicima Službe za žrtve i svjedoke ICTY-a sudionici skupa trebali bi razraditi protokol usluga koje će biti ponuđene svjedocima.

Slične konferencije, koje financira Europska komisija, iduće godine bit će održane sa stručnjacima iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore te s Kosova, najavio je Haški sud.

Od. 1. siječnja 1998. do danas, više od 2.330 svjedoka dalo je iskaz pred Raspravnim vijećima ICTY-a. Od toga broja Tužiteljstvo je pozvalo približno 58 posto, obrana 40 posto, a sama vijeća 2 posto svjedoka. Oko 60 posto svjedoka svjedočilo je javno i bez ikakvih zaštitnih mjera a 59 posto svjedoka bili su stanovnici BiH.

(Hina) dh sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara