ICTY: Kovačević se nije izjasnio o krivnji zbog psihičkog stanja

Vladimir Kovačević Rambo, bivši kapetan JNA optužen zbog napada na Dubrovnik, u ponedjeljak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom nije izjašnjavao o krivnji zbog ocjene suda da mu to "psihičko stanje" ne omogućava. L

Kovačević (42) je uhićen u Srbiji 25. rujna, a Haškom sudu (ICTY) je izručen 23. listopada.

Njegovo pojavljivanje pred sudom 27. listopada odgođeno je "iz zdravstvenih razloga", a danas je na zatvorenoj sjednici raspravljano o njegovom "psihičkom stanju".

Nakon rasprave, predsjedavajući sudac je rekao kako "nije siguran da ima smisla čitati optužnicu i tražiti izjašnjavnje o krivnji zbog psihičkog stanja optuženog".

Najavio je zakazivanje novog ročišta za desetak dana i naložio pribavu dodatne medicinske dokumentacije.

Kovačevićev beogradski odvjetnik Borivoje Borović tražio je prije izručenja da se Kovačevića psihijatrijski vještači kako bi se utvrdilo je li sposoban pratiti suđenje. Kovačević, po navodima odvjetnika, pati od posttraumatskog sindroma (PTSP) i ima izražen suicidalni nagon.

Prema drugoj izmijenjenoj optužnici od 17. listopada 2003., Kovačevića se u šest točaka tereti po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti za kršenje ratnog prava i običaja tijekom napada JNA na Dubrovnik, u jesen i zimu 1991.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužen je za ubojstva, okrutno postupanje, napade na civile, razaranje neopravdano vojnim razlozima, nezakonite napade na civilne objekte te razaranje i oštećivanje kulturnih i vjerskih objekata, povijesnih spomenika i umjetničkih dijela u Dubrovniku.

Snage JNA pod zapovjedništvom Vladimira Kovačevića i suoptuženih pokrenule su 1. listopada napad na Dubrovnik iz Crne Gore, BiH i s mora. U granatiranju su ubijena 42 civila a stotine su ih ranjene, navodi se u optužnici.

Tijekom napada stotine granata pale su na Dubrovnik, uključujući i Stari grad koji je pod zaštitom UNESCO-a, u kojem je pogođeno oko 70 posto objekata. Vladimir Kovačević bio je u vrijeme napada zapovjednik Trećeg bataljuna Trebinjske brigade JNA.

Zajedno s Kovačevićem, za granatiranje Dubrovnika optužen je i umirovljeni general JNA Pavle Strugar, koji se u listopadu 2001. dobrovoljno predao ICTY-u, a kasnije je pušten na privremenu slobodu. Njima će biti suđeno u zajedničkom postupku.

Treći optuženi, admiral Miodrag Jokić, priznao je krivnju za zločine u Dubrovniku i trenutačno na privremenoj slobodi čeka izricanje kazne. ICTY je zbog nedostatka dokaza ranije povukao optužnicu protiv admirala Milana Zeca.

(Hina) dh rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara