ICTY: Lilić sutra nastavlja svjedočiti protiv Miloševića

BIVŠI predsjednik SRJ Zoran Lilić u srijedu će nastaviti svjedočenje na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), najavio je u utorak predsjednik raspravnog vijeća sudac Richard May.

Lilić je svjedočio od 17. do 19. lipnja, kada je dao glavni iskaz i odgovarao na pitanja optuženog. Prema ranijoj odluci Vijeća, sutra bi po pola sata za ispitivanje svjedoka trebali imati Milošević i "prijatelji suda" (amici curiae).

Tužitelju Geoffreyu Niceu odobreno je još 45 minuta za dodatno ispitivanje Lilića. Nice je najavio da će u dokazni materijal, tijekom svjedočenja Lilića, uvesti dodatne materijale koje su Tužiteljstvu dostavile vlasti u Beogradu.

U nastavku suđenja Miloševiću optužba je u utorak, nakon vještaka Andreasa Riedlmayera, izvela svjedoka Edina Pašića, sadašnjeg veleposlanika Bosne i Hercegovine u Kuvajtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pašić je u uvodu rekao da se na suđenju ne pojavljuje službeno već

"u svoje ime i ime svih onih koji na jugu Europe koji žele živjeti u miru i bez diskriminacije".

Kazao je kako je do 1994. godine radio u redakciji za prevođenje s arapskog i turskog jezika u saveznim tijelima u Beogradu, do početka devedesetih kao urednik te redakcije, a kasnije, "zbog nepodobnosti", kao prevoditelj.

Redovni policijski pretresi stana i pozivi na informativne razgovore učinili su, kako je rekao, da živi "u velikom strahu" a napuštanje Beograda mu je priječeno zbog znanja državnih tajni.

Ispričao je kako je u ljeto 1992. u uredu tadašnjeg predsjednika SRJ Dobrice Ćosića prevodio njegov telefonski razgovor s libijskim čelnikom Moamerom el Gadafijem. U hodniku ispred Ćosićeva ureda vidio je časnike vojske Republike Srpske i tzv. RSK koji su razgovarali o ratištima s kojih su došli i "ubijanju po bosanskim selima". Pašić u srijedu nastavlja svjedočiti nakon Lilića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara