ICTY: Milan Lukić se izjasnio da nije kriv

BOSANSKI Srbin Milan Lukić, kojeg je Argentina u utorak izručila Haškom sudu (ICTY) u petak se izjasnio da nije kriv ni prema jednoj od točki optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene u istočnoj Bosni 1992/94.

"Nisam kriv", ponavljao je Lukić nakon što mu je sudski tajnik pročitao svaku od 21 točke optužnice.

Lukića (38) se tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon, istrebljenje, ubojstva, nehumana djela i okrutno postupanje kao zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja počinjena protiv bošnjačkih civila na širem području Višegrada od 1992. do 1994. godine.

Prema navodima optužnice, Milan Lukić je u proljeće 1992. u Višegradu, organizirao paravojnu skupinu bosanskih Srba pod nazivom "Bijeli orlovi" i "Osvetnici". U suradnji s lokalnom policijom i vojnim postrojbama ta je skupina "uvela teror" nad lokalnim bošnjačkim stanovništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optužen je zajedno s bratićem Sredojem (44), dozapovjednikom "Bijelih orlova", za dva odvojena incidenta u lipnju 1992. u Višegradu, kada su zatvorili oko 135 bošnjačkih žena, djece i staraca u dvije kuće, zakovali im vrata i prozore, i zapalili ih.

Na sjednici je sudac Iain Bonomy najavio da će Lukićev dolazak u pritvor ICTY-a, ponovno aktualizirati prijedlog Tužiteljstva za ustupanje njegova predmeta BiH, kao i pitanje izmjena i dopuna njegove optužnice.

Lukićev branitelj Michael Karnavas i predmetni tužitelj Mark Harmon kazali su da će o tome raspravljiti na posebnom sastanku.

Lukić je uhićen je 8. kolovoza 2005. u Buenos Airesu, devet godina nakon podizanja haške optužnice. Do prebacivanja u Haag proteklo je šest mjeseci jer je Lukićevo izručenje, pored Haaga tražio i Beograd, u kojem je pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva 16 Bošnjaka iz Sjeverina na Sandžaku 1992.

Pred ICTY-em je za zločine u Višegradu 2005. na 15 godina zatvora pravomoćno osuđen Mitar Vasiljević, pripadnik skupine "Bijeli orlovi", zbog krivnje za ubojstvo petorice zarobljenih Bošnjaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara