ICTY: Milošević se odbio izjasniti o nastavku procesa s novim sucem

BIVŠI predsjednik SRJ Slobodan Milošević u četvrtak se pred Haškim sudom (ICTY) odbio izjasniti pristaje li na nastavak suđenja s novim sucem, koji treba zamijeniti Richarda Maya nakon njegove ostavke zbog bolesti.

Sjednicu je vodio predsjednik ICTY-a Theodor Meron, koji je Miloševića pitao je li suglasan ili ne, da se proces nastavi sa sucem koji u raspravnom vijeću treba zamjeniti Richarda Maya.

Kada u poodmakloj fazi suđenja jedan od sudaca raspravnog vijeća bude spriječen nastaviti s radom, proces se, prema pravilima ICTY-a, može nastaviti s novim sucem samo uz pristanak optuženog.

Milošević je rekao je da se ne može izjasniti o tom pitanju jer ne priznaje sud, a umjesto toga pred vijeće je postavio tri zahtjeva.

Zatražio je produljenje tromjesečnog roka koji mu je odobren za pripremu iznošenja obrane, zatim "puno više vremena" od 150 radnih dana koliko je predviđeno za dokazni postupak obrane i na kraju privremeno puštanje na slobodu, što je već tražio u nekoliko navrata od početka procesa u veljači 2002.

Obrazlažući zahtjev za oslobađanjem, rekao je da u uvjetima pritvora ne može slobodno koristiti svoje pravo na obranu. "Nemam mogućnosti komunicirati sa svojim svjedocima bez nadzora", rekao je Milošević.

ICTY je ranije objavio da su Miloševiću stavljene na raspolaganje dvije prostorije za pripremanje obrane, jedna u pritvoru i druga izvan njega, u kojima kontakte s budućim svjedocima ostvaruje bez nazočnosti trećih osoba.

Kada je sudac Meron ponovio svoje pitanje o nastavku procesa, Milošević je odlučno odbio odgovoriti, naglasivši da Haški sud smatra "ilegalnim i instrumentom rata protiv srpskog naroda", a optužnicu i tužitelje "lažnima". Meron ga je ubrzo prekinuo, kao što je to tijekom dvogodišnjeg suđenja često činio predsjednik vijeća Richard May.

Meron je ocijenio da je odbijanje da se izjasni o nastavku suđenje s novim sucem jednako uskrati pristanka, te zaključio sjednicu rekavši da nije nadležan za rješavanje tog pitanja, o kojem treba odlučivati raspravno vijeće.

Pravilo 15(C), Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, predviđa mogućnost da se suđenje nastavi s novim sucem i bez pristanka optuženog, ako članovi vijeća "jednoglasno odluče da je to u interesu pravde".

Milošević je optužen u 66 točaka za genocid u BiH (1992-95) i zločine protiv čovječnosti počinjene u Hrvatskoj (1991-95) i na Kosovu (1998-99). Prva faza suđenja, izvođenje dokaza obrane, trajala je od 12. veljače 2002. do 25. veljače 2004., a početak druge faze, u kojoj će Milošević izvoditi svjedoke i dokaze obrane, zakazan je za 8. lipnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara