ICTY: Milošević upozoren da ne gubi vrijeme

SUĐENJE bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu (ICTY) nastavljeno je u ponedjeljak upozorenjem predsjedavajućeg suca da optuženi fokusira pitanja i ne rasipa vrijeme koje mu je Sud dodijelio za ispitivanje svjedoka.

Kao svjedok obrane u ponedjeljak je ispitivan bivši ministar vanjskih poslova Jugoslavije i Srbije Vladislav Jovanović koji je govorio o ulozi Srbije na početku rata u Hrvatskoj.

"Vrtite se u krug i trošite vrijeme. Imate točno određen broj dana (...) i morate to vrijeme mudrije iskoristiti", rekao je Miloševiću predsjedavajući sudac Patrick Robinson.

Milošević je za ispitivanje svjedoka Jovanovića dobio šest sati, a "nastavi li ovim tempom", neće završiti "ni za 12 sati", rekao je sudac nazvavši svjedočenje "repetitivnim".

Ispitivanjem svjedoka Milošević je želio pokazati kako Srbija nije bila strana u sukobu, već su to bile, kako je rekao Jovanović, "samo hrvatske paravojne postrojbe, Jugoslavenska narodna armija i vojne formacije SAO Krajine".

Prema Jovanovićevim riječima, Srbi su bili "žrtva prava na samoodređenje" koje je u Hrvatskoj "bilo rezervirano za Hrvate, ali ne iza Srbe u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na samom početku rata, JNA je bila zainteresirana za obustavu neprijateljstava, ali ne i hrvatska strana, rekao je Jovanović. "Nastavak neprijateljstava Hrvatska je smatrala načinom da poboljša svoje izglede za nezavisnost i međunarodno priznanje, rekao je svjedok Vladislav Jovanović.

Prema njegovim riječima, njemački političari toga doba, kancelar Helmut Kohl i ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher snose dio odgovornosti za rat u Hrvatskoj.

"Kohl je zaprijetio da će priznati Hrvatsku nastave li se neprijateljstva", što je bila "poruka i JNA i Hrvatskoj", rekao je. "Genscher je rekao da svaki dan nastavka sukoba približava Hrvatsku nezavisnosti" (...) što je također "poruka Jugoslavenskoj narodnoj armiji", ali i "ohrabrenje Hrvatskoj", rekao je bivši ministar.

Tužilac Geoffrey Nice više je puta dovodio u pitanje relevantnost svjedočenja. "Čak i nelegalna secesija nema nikakva utjecaja na stav tužilaštva", rekao je Nice i postavio pitanje ekonomičnosti načina na koji optuženi Milošević troši vrijeme koje mu je sud dodijelio.

Sudac Iain Bonomy rekao je Miloševiću da su mu pitanja sugestivna i zatražio od njega da se usredotoči na optužbe zbog kojih mu se sudi te da prestane s, kako je rekao, "besmislenim" unakrsnim ispitivanjem svjedoka.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara