ICTY: Miroslav Deronjić priznao krivnju za progon Bošnjaka

BOSANSKI Srbin Miroslav Deronjić u utorak je pred Haškim sudom (ICTY), na temelju sporazuma s Tužiteljstvom, priznao krivnju za progon kao zločin protiv čovječnosti, počinjen protiv Bošnjaka tijekom rata u BiH 1992.

"Časni sude, izjavljujem da sam kriv", rekao je Deronjić, nakon što ga je sudac Wolfgang Schomburg pitao kako se izjašnjava po jedinoj točki druge izmijenjene optužnice koja ga tereti za progon Bošnjaka na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi.

Deronjić je priznao da je kao predsjednik kriznog stožera u Bratuncu, u istočnoj Bosni, 9. svibnja 1992. naredio napad srpskih snaga na bošnjačko selo Glogova u kojem je ubijeno 65 nenaoružanih civila, svi stanovnici su protjerani a selo je spaljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optužba je za Deronjića zatražila kaznu od 10 godina zatvora, a obrana je predložila najviše šest godina zatvora. Rasprava o izricanju kazne zakazana je za 27. siječnja 2004.

Deronjić je priznao da je napad na Glogovu bio dio sustavne i planirane kampanje čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog stanovništva iz okolice Bratunca radi stvaranja jedinstvene srpske države. U svom je priznanju potvrdio da su u zločinu u Glogovi, uz lokalne srpske snage, sudjelovale i paravojne snage iz Srbije, postrojbe JNA i Služba državne sigurnosti (SDB) MUP-a Srbije.

Sudac Schomburg optužnicu je pročitao u cijelosti, uključujući i imena ubijenih, a Deronjić je potvrdio da je odgovoran za sve što mu je stavljeno na teret.

Deronjića su 7. srpnja 2002. uhitile snage SFOR-a u BiH. Nakon što je prebačen u pritvor ICTY-a, na prvom pojavljivanju pred sucem rekao je da nije kriv za zločine za koje je bio optužen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara