ICTY: Mogućnost svjedočenja Carla Bildta najavljena za sljedeći tjedan

BIVŠI švedski premijer Carl Bildt, koji je u drugoj polovici 90-ih obnašao dužnost mirovnog izaslanika EU i UN-a, mogao bi se na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) pojaviti sljedeći tjedan, čulo se u utorak na nastavku procesa protiv bivšeg jugoslavneskog predsjednika.

Tužiteljstvo je od Raspravnog vijeća zatražilo da svoj raspored prilagodi na način da Bildt bude u mogućnosti svjedočiti sljedeći tjedan. Tužitelji, naime, moraju dvogodišnji dokazni postupak, tijekom kojeg su izveli oko 300 svjedoka, dovršiti do 19. veljače.

"Radi se o važnom svjedoku jer bi njegov iskaz (o Srebrenici) mogao produbiti kontekst drugih iskaza", izjavilo je tužiteljstvo.

Bildt će svjedočiti samo o susretima s Miloševićem od 7. do 15. srpnja 1995., u vrijeme napada vojske bosanskih Srba na spomenutu enklavu i pokolja više od 7.000 vojno sposobnih Bošnjaka.

Bildtov angažman na Balkanu datira od proljeća 1995., zamijenivši Davida Owena na mjestu posebnog izaslanika EU za bivšu Jugoslaviju i supredsjedatelja Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji. Prije Bildta je intenzivne pregovore s Miloševićem vodio Robert C. Frasure, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i kanadske poslove. U knjizi "To End a War", Richard Holbrooke navodi kako je potkraj svibnja 1995. Frasure, koji se s pregovora s Miloševićem vraćao praznih ruku, predložio da SAD na mjesec-dva prepusti vodstvo novom europskom pregovaraču, nakon čega bi se stanje nanovo razmotrilo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nije mogao zamisliti da će to kratko razdoblje u kojem je vodstvo preuzeo novi europski pregovarač koincidirati s nekim od najtragičnijih događaja u ratu", stoji u knjizi Holbrookea, glavnog tvorca Daytonskog mirovnog sporazuma.

Bildt je supredsjedao mirovnim pregovorima u Daytonu a nakon toga do ljeta 1997. obnaša dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Od svibnja 1999. do srpnja 2001. bio je posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Balkan. Godine 1988. objavio je knjigu "Mirovno putovanje: borba za mir u BiH".

Nakon što je iskaz u utorak dao Diego Arria, tužiteljstvo ICTY-a je izvelo djelomično zaštićenog svjedoka B-1804 koji je prethodno dao izjavu u vezi s odlukama o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH. Izjava se odnosi na stanje oko Zvornika, Srebrenice, Kula Grada, čišćenje Zvornika te pomoći koju je Vojska Republike Srpske dobivala od JNA, koja, međutim, nije direktno sudjelovala u borbenim djelovanjima.

Svjedok 1804 je bosanski Srbin, pripadnik JNA koji je nakon povlačenja JNA iz Slovenije i Hrvatske premješten u BiH. Tijekom cijelog trajanja rata primao je plaću iz Beograda, u visini koja je odgovarala njegovom činu. Njegov se iskaz većinom odvijao na privatnoj sjednici.

Suđenje Miloševiću nastavlja se u srijedu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara