ICTY: Momir Nikolić priznao krivnju za pokolj u Srebrenici

KAPETAN Momir Nikolić, pomoćnik zapovjednika za sigurnost u Bratunačkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), priznao je krivnju za sudjelovanje u pokolju u Srebrenici 1995. godine, objavio je u utorak Haški sud (ICTY).

ICTY je u ponedjeljak objavio da je za utorak planirani početak suđenja četvorici bivših visokih časnika, optuženih za genocid i ratne zločine na području Srebrenice u srpnju 1995., a među kojima je Nikolić, odgođeno za četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nikolić je priznao krivnju za jednu točku optužnice - progon stanovništva - što predstavlja zločin protiv čovječnosti, a ICTY je u zamjenu za njegovo priznanje odustao od četiri ostale točke optužnice. Prema nagodbi s Haškim sudom, Nikolić će također svjedočiti protiv suoptuženih, Vidoja Blagojevića, Dragana Obrenovića i Dragana Jokića.

U potpisanoj izjavi, Nikolić je priznao da se na sastanku VRS-a u srpnju 1995. otvoreno razgovaralo "o nasilnom preseljenju žena i djece u Kladanj i zarobljavanju i smaknuću vojno sposobnih muškaraca u Potočarima".

Nakon pada muslimanske enklave Srebrenice 11. srpnja 1995. snage VRS-a pod vodstvom Ratka Mladića ubile su više od 7.000 muslimana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara