ICTY: Nikolić priznao krivnju za zločin protiv čovječnosti

ČASNIK vojske bosanskih Srba Momir Nikolić, kojeg je Haški sud (ICTY) optužio za ratne zločine u Srebrenici, u srijedu je pred raspravnim vijećem izjavio da se osjeća krivim za progon kao zločin protiv čovječnosti.

"Izjašnjavam se, časni sude, da se osjećam kriv prema točki 5. optužnice za progon", rekao je Nikolić koji je s Tužiteljstvom ICTY-a postigao sporazum o priznavanju krivnje za zločin protiv čovječnosti u zamjenu za povlačenje optužbi za genocid i kršenje ratnog prava i običaja.

Nikolić je priznao krivnju po točki 5. izmijenjene optužnice koja ga tereti za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, kao zločin protiv čovječnosti, uključujući ubojstva, okrutno i nehumano postupanje, teroriziranje civilnog stanovništva, uništavanje osobne imovine i prisilne deportacije.

Na zahtjev raspravnog vijeća, kojim predsjeda sudac Liu Daqun, u današnjem nastavku sjednice od utorka razjašnjena su neka tehnička pitanja sporazuma optuženog i Tužiteljstva.

Tužitelj Peter McCloskey potvrdio je da će ukoliko dođe do izjašnjavanja o krivnji ostale točke optužnice biti uklonjene, a ne "zamrznute" kako stoji u sporazumu, s čime se obrana suglasila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudac Daqun upozorio je strane da raspravno vijeće nije obvezno prihvatiti raspon kazne dogovoren s Tužiteljstvom. Prema sporazumu Tužiteljstvo će predložiti kaznu od 15 do 20 godina zatvora, a obrana kaznu od 10 godina zatvora.

Pored Nikolića, kapetana 1. klase koji je bio načelnik za sigurnost Bratunačke brigade, zajednička optužnica obuhvaćala je i bivšeg zapovjednika Bratunačke brigade pukovnika Vidoja Blagojevića, načelnika stožera Zvorničke brigade bojnika Dragana Obrenovića i načelnika inženjerije Zvorničke brigade Dragana Jokića.

Nikolić se obvezao da će Tužiteljstvu osigurati informacije vezane uz napad srpskih snaga na Srebrenicu u srpnju 1995. godine, kao i da će svjedočiti na suđenju protiv ostalih optuženih u istom predmetu, ali i na drugim suđenjima pred ICTY-em.

Suđenje Blagojeviću, Obrenoviću i Jokiću, koje je trebalo početi u četvrtak, odgođeno je za 14. svibnja.

Sudac Daqun procijenio je da se rasprava o određivanju kazne Nikoliću neće održati prije ljetne pauze ICTY-a jer je tužitelj zatražio dva a obrana tri mjeseca za pripremu rasprave.

U tjedan dana nakon pada Srebrenice 12. srpnja 1995. srpske snage ubile su više od 7.000 vojno sposobnih Bošnjaka, što se smatra najtežim pojedinačnim ratnim zločinom u Europi nakon II. svjetskog rata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara