ICTY obilježio 10. obljetnicu osnivanja

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proteklog je vikenda obilježio desetu godinu svoga postojanja, a njegov predsjednik ocijenio je da je ta institucija svojim radom dala ključni i trajni doprinos postizanju pravde za narode bivše Jugoslavije.

U povodu desete obljetnice od usvajanja Rezolucije 827 Vijeća sigurnosti kojom je 25. svibnja 1993. godine uspostavljen Sud njegov predsjednik, američki sudac Theodor Meron, u prigodnoj se poruci djelatnicima ICTY-ja osvrnuo na postignute rezultate u dosadašnjem radu i zadaće koje stoje pred ICTY-em do završetka mandata, predviđenog za 2008. godinu.

Meron je ocijenio da trebaju biti ponosni na "značajna postignuća" jer su svojim kolektivnim naporima tijekom godina "dali ključan i trajan doprinos utvrđivanju pravde za narode bivše Jugoslavije".

U sukobima na prostoru bivše države počinjeni su "užasni zločini koji su uništili ili razorili stotine tisuća ljudskih života", a njihov raspon od ubojstava, silovanja i deportacija do mučenja i razaranja premašuje kapacitete svakog pojedinog suda da ih barem djelomice procesuira, ocijenio je predsjednik ICTY-a u poruci koju je objavio Haški sdud.

"No, s bolnom sporošću u početku ali s rastućim povjerenjem i djelotvornošću ovaj sud je pomogao da se privede pravdi značajan broj optuženih visokog ranga", istaknuo je Meron.

Citirajući Roberta Jacksona, jednog od glavnih tužitelja na Nuernberškom procesu, on je rekao kako je zadaća ICTY-a da "strpljivo i staloženo razotkrije" registar zločina koji su užasnuli Balkan 90-ih godina.

"Čineći to, naš Sud pruža žrtvama priliku da svoje patnje vide zabilježene i barem, u jednoj manjoj mjeri, osvećene", kazao je.

Razotkrivajući posljedice nacionalne i vjerske mržnje, haška su suđenja, po njegovim riječima, pokazala podmuklost onih koji su izgradili svoju moć potičući sljedbenike da prigrle tu mržnju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga su ova suđenje uputila snažnu poruku da samo kroz pravdu narodi bivše Jugoslavije mogu postići pomirenje i ostvariti procvat svojih društava".

Ukazao je i na širi značaj rada ICTY-a u "izgradnji djelotvornog sustava međunarodnog kaznenog prava i jačanju međunarodnog humanitarnog prava".

"Nepristran, učinkovit i profesionalan sud, na kojem se dnevno vodi i do šest suđenja, dokaz je sposobnosti međunarodne zajednice da ocjenu o odgovornosti preobrazi iz retorike u stvarnost".

Pravna stečevina ICTY-a stvorila je važan temelj na koji se drugi kazneni sudovi, međunarodni i nacionalni, mogu osloniti u zajedničkoj misiji "okončanje dugog razdoblja nekažnjivosti masovnih zločina", naglasio je Meron.

Govoreći o budućim zadaćama Suda, ocijenio je kako je pred svima "naporan rad u kojem treba udvostručiti napore", jer još deseci optuženika čekaju suđenje.

Rekavši kako Sud već razrađuje "strategiju dovršetka rada" dok su mnogi od optuženih i dalje na slobodi, predsjednik ICTY-a posebno je izdvojio Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Priznao je da će "bez privođenja pravdi najviše rangiranih optuženika misija ICTY-a ostati neispunjena".

Meron je zaključio da će idućih nekoliko godina biti ključne u životu ICTY-a te izrazio uvjerenost da će Sud ostaviti "važno naslijeđe narodima Balkana i svijeta".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara