ICTY očekuje da će Argentina uskoro izručiti Lukića

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) očekuje da će Argentina uskoro izručiti bosanskog Srbina Milana Lukića, optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima u području Višegrada 1992., izjavio je u srijedu glasnogovornik suda.

"Očekujemo da će Lukić biti izručen uskoro, kada se utanače svi detalji oko njegovog prebacivanja. U stalnom smo konktaktu s argentinskim vlastima", izjavio je u telefonskom razgovoru iz Haaga glasnogovornik Jim Landale.

Dodao je kako je s pravne strane situacija potpuno čista te nije potrebno da ICTY uputi posebni zahtjev za izručenje jer su sve članice UN-a obvezne izručiti optuženike Haškog suda.

Lukić je uhićen 8. kolovoza u Buenos Airesu s lažnim dokumentima.

U optužnici protiv Lukića navodi se da je on u proljeće 1992. u Višegradu organizirao paravojnu skupinu, nazivanu "Beli orlovi" i "Osvetnici", koja je u suradnji s JNA i srpskom policijom, zavela teror nad lokalnim bošnjačkim i drugim nesrpskim stanovništvom.

Lukić je optužen za istrebljenje, progon, ubojstva i nehumana djela kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene u Višegradu od svibnja 1992. do listopada 1994.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optužbe uključuju pet odvojenih incidenata ubijanja, od kojih se dva ubrajaju među najstravičnije zločine zabilježene u ratu u BiH.

U optužnici se navodi da su 14. lipnja 1992. Lukić i drugi prisilili oko 65 bošnjačkih žena, djece i starijih muškaraca, da uđu u jednu kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu. Kuća je zatim zabarikadirana i zapaljena. U one koji su se pokušali spasiti iskakanjem kroz prozor pucali su. Gotovo svi koji su bili zaključani u toj kući ubijeni su, uključujući i 17-oro djece, starosti od dva dana do 14 godina.

Navodi se da je 27. lipnja Milan Lukić počinio sličan zločin na jednoj drugoj lokaciji u Višegradu, gdje je ponovo skupina civila bila zabarikadirana u jednoj kući, koja je potom zapaljena, što je za posljedicu imalo smrt približno 70 ljudi.

ICTY je zbog izravne odgovornosti za zločine u Višegradu zajedno s Milanom Lukićem, optužio i njegovog prezimenjaka Sredoja Lukića koji je u bijegu, te Mitra Vasiljevića koji je proglašen krivim za ubojstvo petorice muškaraca te osuđen na 15 godina zatvora i trenutačno je na izdržavanju kazne.

Milan Lukić, koji je bio u bijegu od kraja 90-ih, pred sudom u Srbiji je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog odgovornosti za likvidaciju 20-ak Bošnjaka, odvedenih u ljeto 1992. iz vlaka na pruzi Beograd-Bar, u mjestu Sjeverin gdje pruga prolazi kroz BiH.

(Hina) xdh yps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara