ICTY odobrio ranije puštanje na slobodu Damira Došena

PREDSJEDNIK Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Claude Jorda u petak je odobrio zahtjev za ranije puštanje na slobodu Damira Došena, koji petogodišnju kaznu zatvora izdržava u Austriji.

Bosanski Srbin, Damir Došen osuđen je 13. studenoga 2001. na pet godina zatvora nakon što je priznao krivnju za zločine protiv čovječnosti, počinjene u koncentracijskom logoru Keraterm, navodi se u priopćenju ICTY-a.

Došen je bio šef stražarske smjene u Keratermu, a na suđenju više je svjedoka optužbe svjedočilo njemu u prilog.

U svibnju 2002. prebačen je u austrijski logor Graz-Karlau. Prema austrijskim zakonima, 25. veljače 2003. ispunio je uvjete za ranije poštanje na slobodu. Prema sporazumu UN-a i Austrije to oslobađanje treba odobriti predsjednik ICTY-a.

Predsjednik suda Jorda, koji napušta tu dužnost 11. ožujka, pri odlučivanju je uzeo u obzir ´težinu Došenovih zločina, iskreno kajanje koje je iskazao u različitim okolnostim, suradnju s tužiteljstvom, primjerno ponašanje u zatvoru, povezanost s obitelj i mogućnosti da nađe zaposlenje´, navodi se u priopćenju.

Došen je peti osuđenik ICTY-a koji je izdržao kaznu. Prije njega to su učinili Dražen Erdemović, Zlatko Aleksovski, Dragan Kolundžija i Milojica Kos. Devet osuđenika ICTY-a trenutačno izdržava kazne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara