ICTY optužio izdavača zbog otkrivanja zaštićenog svjedoka

HAŠKI SUD (ICTY) optužio je izdavača crnogorskog dnevnog lista Dan, Duška Jovanovića, zbog omalovažavanja Suda, prema pravilu 77., počinjenog objavljivanjem identiteta zaštićenog svjedoka, objavio je u srijedu ICTY.

Jovanović je direktor izdavačke kuće koja izdaje dnevnik Dan.

Optužnicu protiv Jovanovića potvrdio je sudac Judge Agius, koji je u svojoj odluci naveo da je, "prema optužnici, Duško Jovanović navodno otkrio općoj publici identitet zaštićenog svjedoka u procesu protiv Slobodana Miloševića, svjesno kršeći Pravilo 77.(A) iz Pravila o postupku i dokazima".

U odluci se također ističe da je "prema popratnom materijalu optužnice svjedok K32 dobijao prijetnje smrću nakon otkrivanja njegova identiteta".

Sudac Agius naložio je vlastima Srbije i Crne Gore da uruče optužnicu Dušku Jovanoviću u skladu s praksom Suda te da ga obavijeste o njegovoj zakonskoj obvezi da se stavi pod jurisdikciju Suda i bude u Haagu na početku sudskog postupka protiv njega na dan koji će odrediti raspravno vijeće i o tome ga obavijestiti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da se Jovanović ne pojavi na suđenju Sud će izdati nalog za njegovo uhićenje i predaju.

Tužiteljstvo ICTY-a podnijelo je 1. listopada 2002. povjerljivo izvješće o svjedoku K32. Dva dana poslije, Raspravno vijeće je utvrdilo da postoji dovoljno temelja za procesuiranje Jovanovića zbog povrede Pravila 77.(A). Prema nalogu vijeća, Tužiteljstvo je 8. listopada podiglo optužnicu, a u popratnom materijalu priložilo je izjave tri svjedoka i izjavu Duška Jovanovića.

Slučaj Duška Jovanovića je prvo procesuiranje nekog novinara ili izdavača zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka na nekom od suđenja pred Haškim sudom.

(Hina) dh rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara