ICTY: Oštra rasprava o pretrazi arhiva i predaji dokumenata SiCG

Pred I. Raspravnim vijećem Haškog suda (ICTY) u utorak je održana nova rasprava o zahtjevu Tužiteljstva za pristup državnim arhivima Srbije i Crne Gore i predaju dokumenata, koju je obilježila razmjena oštrih optužbi predstavnika Tužiteljstva i vlade u Beogradu.

Zastupnik Tužiteljstva Geoffrey Nice optužio je vladu SiCG za

"nesuradnju i opstrukciju" i podsjetio da je na prvoj raspravi 10. ožujka Vijeće dalo SiCG dva mjeseca za odgovor na "prioritetnu listu od 100 dokumenata", važnih za suđenje Miloševiću.

Među tim su dokumentima zapisnici sa sastanaka Vrhovnog savjeta obrane (VSO), materijali Zajedničkog zapovjedništva, potom Savjeta za usklađivanje državne politike, zapisnici sjednica vlade SRJ i dokumentacija Vukovarske bolnice, rekao je Nice.

Po njegovim riječima do sada nije predan niti jedan od tih 100 dokumenata, već je primljeno 15-ak dokumenata iz MUP-a.

Istražiteljima ICTY-a prošloga je vikenda omogućen uvid u 300 stranica zapisnika sa sjednica VSO, ali ne i u stenograme sa 70 sjednica VSO-a od 1991. do 2000., koji su od "ogromnog značenja" za dokazivanje Miloševića utjecaja na to tijelo i daljni tijek suđenja, rekao je Nice.

Predstavnik vlade SiCG Vladimir Đerić "odlučno je odbacio optužbe za nesuradnju kao netočne", ocjenivši da Tužiteljstvo koristi "neprihvatljiv ton i zapaljive riječi u odsustvu pravnih argumenata".

Navodeći da je SiCG od 10. ožujka dala Tužiteljstvu dokumente po sedam zahtjeva, ocjenio je kako "suradnja teče i razvija se" a ostali zahtjevi se rješavaju.

Nice je izrazio "bojazan i zabrinutost" zbog odgovora i protesta koji stižu iz Beograda na zahtjeve Tužiteljstva. Iznio je primjer s kraja 2002. kada se pokušalo negirati postojanje Zajedničkog zapovjedništva, te tvrdnje o nemogućnosti pronalaska tražene financijske dokumentacije. Pozvao je Vijeće da izda obvezujući nalog za dostavu dokumenata i pretragu arhiva.

Đerić je rekao da "država SiCG koristi svoja prava po Statutu i Pravilima ICTY-a" te su vlada i Tužiteljstvo u sporu oko nekih pravnih pitanja.

"Na Sudu je a ne na Tužiteljstvu da autoritarno tumači Statut i Pravila", rekao je i pozvao Vijeće da donese konačnu odluku jer, kako je rekao, "optužbe Tužiteljstva nanose dramatične štete međunarodnom položaju SiCG".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zahtjev za pregledom državnih arhiva SiCG Đerić je u cijelosti odbacio ističući da "Tužiteljstvo po Statutu i Pravilima ICTY-a nema pravo pregledati arhive".

Kazao je kako Tužiteljstvo stalno mijenja pravnu argumenataciju

zahtjeva za pristup arhivima, te ocijenio da citirani članci iz Pravila ne pružaju temelj za pretragu arhiva.

"ICTY već 10 godina vrši svoj mandat a da se nije koristio pretragom arhiva", rekao je Đerić te naveo neke odluke iz slučajeva Blaškić i Kordić koji idu u prilog odbacivanju zahtjeva Tužiteljstva.

Ustvrdio je kako se čl. 18 Pravila, koji ovlašćuje Tužiteljstvo za istragu na licu mjesta, odnosi na "mjesto zločina, a budući da u arhivu nije počinjen zločin - takva ovlast ne postoji."

Od Vijeća je zatražio da odbaci zahtjev za pretragu arhiva.

Napomenuo je da su vlasti u Beogradu ipak spremne s Tužiteljstvom utvrditi "modalitete ograničenog pristupa" arhivama.

Tužitelj Nice rekao je na kraju da SiCG pitanje arhiva koristi "kao vrstu diverzije u odnosu na glavni zahtjev", dodajući kako je "apsurdno da se na suđenju šefu države ne može doći do arhiva".

Opasku Đerića o tome da "arhiv nije mjesto zločina", Nice je odbacio rekavši da "puška nađena na mjestu zločina nije drugačija od zapovjedi u arhivu da se ta puška upotrijebi".

Raspravno vijeće razmotrit će iznesene argumente i naknadno objaviti pisano mišljenje, rekao je sudac May.

(Hina) dh sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara