ICTY ponovo izdao uhidbene naloge za 12 bosanskih Srba

HAŠKI sud (ICTY) ponovo je izdao naloge za uhićenje i izručenje 12 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske, optuženih za genocid i ratne zločine u BiH, koji se, za razliku od prijašnjih, odnose na sve zemlje članice Ujedinjenih naroda.

Tužiteljstvo je 10. prosinca 2003. zatražilo da sud ponovo izda uhidbene naloge za 12 optuženih koji su u bijegu, iako su oni ranije objavljeni zajedno s optužnicama, uz obrazloženje da su tada bili upućeni samo određenoj državi a nisu se odnosili na sve članice UN.

Kineski sudac Liu Daqun potpisao je naloge za uhićenje i izručenje optuženih: Ljubomira Borovčanina, Milana Lukića, Dragomira Miloševića, Sredoja Lukića, Vinka Pandurevića, Vujadina Popovića, Save Todovića, Dragana Zelenovića, Stojana Župljanina, Gojka Jankovića, Gorana Borovnice i Ljubiše Beare, objavio je u srijedu ICTY.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nalozi upućuju i ovlašćuju nadležne vlasti bilo koje države članice UN-a, kojoj budu preneseni, da za tim optuženicima tragaju, uhite ih, pritvore i predaju Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju, navodi se u prioćenju.

Odlukom suca Liua, uhidbeni nalozi dostavljeni su glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte, koja će ih uručiti vlastima država na čijim teritorijama optuženi žive ili u kojima tužiteljica veruje da mogu biti pronađeni.

Borovčanin, Pandurević, Popović i Beara optuženi su za genocid u Srebrenici u srpnju 1995; Župljanin za genocid u Bosanskoj krajini a braću Milana i Sredoja Lukića optužnica tereti za zločine protiv čovječnosti nad bošnjačkim civilima u okolici Višegrada 1992.

Todović, Zelenović i Janković optuženi su za zločine nad Bošnjacima u Foči, Borovnica za ubojstva bošnjačkih civila u okolici Prijedora 1992., a Dragomir Milošević optužen je za zločine počinjene tijekom srpskog granatiranja Sarajeva 1992-95.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara